©  REUTERS

Ondanks 24 positieve coronatests verdedigen organisatoren zich: “Is slechts 0,02 procent”

Bron: BELGA

De organisatoren van de Olympische Spelen in Tokio hebben zich donderdag moeten verdedigen tegen de kritiek op haar coronabeleid. Donderdag kwam naar buiten dat opnieuw 24 personen een positieve test aflegden op het coronavirus. De besmettingscijfers in Tokio blijven intussen ook stijgen.

Het aantal betrokkenen bij de Spelen dat positief testte loopt intussen op tot 193. 109 van die 193 personen zijn inwoners van Japan. Bij deze telling zijn de positieve gevallen op luchthavens of in de basiskampen van landen niet opgenomen.

In heel Japan werden woensdag 9.583 nieuwe coronagevallen ontdekt, waarvan 3.177 in hoofdstad Tokio.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) reageerde donderdag op de cijfers. Het bestrijdt dat er ook maar enige link is tussen de stijging van het aantal besmettingen in Japan en de organisatie van de Olympische Spelen.

“Voor zover ik weet, is er geen enkel geval van overdracht tussen een besmette betrokkene bij de Spelen en een inwoner van Tokio”, zei woordvoerder Mark Adams. “We zijn waarschijnlijk momenteel de meest geteste gemeenschap ter wereld. De beperkingen in het olympisch dorp zijn bovendien zeer drastisch. Op 310.000 coronatests legde 0,02 procent een positieve test af.”

De Spelen leggen op dit moment ook geen extra druk op de Japanse gezondheidszorg. Slechts twee besmette personen die gelinkt zijn aan de Spelen liggen momenteel in een ziekenhuis.

De noodtoestand in Tokio loopt momenteel tot 22 augustus, net voor de start van de Paralympische Spelen. Tot dan zijn de openingstijden van bars en restaurants beperkt en mogen ze geen alcohol verkopen.

Japan werd tot dusver veel minder hard getroffen door het coronavirus dan veel andere landen. Er vielen tot op dit moment 15.150 doden die gelinkt kunnen worden aan COVID-19. De vaccinatie verloopt echter zeer traag. Tot nu toe heeft nog maar 27 procent van de bevolking haar twee prikken gekregen.