ZZ Top op Blues Peer in 2017. 

ZZ Top op Blues Peer in 2017. ©  Dick Demey

Bassist Dusty Hill van ZZ Top is overleden

Joseph “Dusty” Hill, bassist van de Amerikaanse rockband ZZ Top, is overleden. Zo heeft de groep woensdag bekendgemaakt. Een doodsoorzaak werd niet gegeven. Hill werd 72 jaar.

Bron: BELGA

Hill was meer dan 50 jaar lang de bassist van rockband ZZ Top, gekend om hun Texaanse humor en lange baarden. In de jaren 70 en 80 kenden ze grote successen met nummers als Sharp Dressed Man, Gimme All Your Lovin en Legs.

Gitarist en zanger Billy Gibbons (71) en drummer Frank Beard (72) kondigden het nieuws aan in een statement: “We zijn bedroefd door het nieuws dat onze compadre Dusty Hill overleden is in zijn slaap in zijn huis in Houston, Texas. Wij, samen met de ZZ Top-fans rond de wereld, zullen je standvastigheid, je goede aard en je blijvende inzet om die monumentale bodem aan ‘Top’ te geven missen. We zullen voor altijd verbonden zijn met die ‘Blues Shuffle in C.’ Je zal erg gemist worden, amigo.”

Eerder deze maand speelden Gibbons en Beard voor het eerst in vijftig jaar zonder hun trouwe bassist. Hill kreeg naar verluidt medische hulp voor een ‘probleem aan de heup.’ Maar dat probleem was blijkbaar ernstiger dan eerst aangegeven. “Op het verzoek van Dusty: the show must go on”, klonk het toen.

 

 ©  Retna/Avalon.red

Cultgroep

Dusty Hill werd geboren in Dallas (Texas) en speelde eerst samen met zijn broer Rocky (gitaar) en Frank Beard (drums). Rocky verliet in 1968 hun toenmalige band Moving Sidewalks die zich omdoopte in ZZ Top.

Van een cultgroep die bijvoorbeeld op het album “Tres Hombres” (1973) zware bluesrock speelde kwam er in de jaren tachtig en begin jaren negentig een wereldwijde doorbraak met commerciëlere albums als “Elimintor”, “Afterburner” en “Recycler”.

Dusty Hill speelde bas, toetsen en was tweede zanger van het trio.

 

 ©  Gonzales Photo/Avalon