Daar is de beruchte plank in het mountainbiken weer: bij de vrouwen bleef ze wél liggen...

Mathieu van der Poel moest gisteren een kruis maken over zijn olympische ambities na een lelijke val. Naar eigen zeggen was hij niet op de hoogte dat de plank die bij één van de zogenaamde drops lag, voor de race was weggehaald. Bij de vrouwen stond vandaag de olympische mountainbikerace op het programma. En geloof het of niet: de plank bleef vandaag wel liggen.

Bij de mannen werd de beruchte plank na de verkenning weggehaald, maar bij de vrouwen lag die ook tijdens de race op het parcours. Dat meldt de Nederlandse wielerjournalist Thijs Zonneveld. Het zou de drop, waarbij er een afsprong van een steen gemaakt moet worden, gemakkelijker maken. Er was evenwel een goede reden waarom de plank dit keer wel bleef liggen. Het parcours lag er immers een pak vettiger bij dan gisteren en ook de rotsen waarvan de rensters moesten springen, lagen er daardoor gladdiger bij. Daarom besliste de organisatie om de plank te laten liggen. We vermoeden dat Mathieu van der Poel toch eens goed zal vloeken als hij het nieuws hoort.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zwitserland boven, Michiel finisht niet

De zege in de mountainbikerace bij de vrouwen ging uiteindelijk naar Jolanda Neff. De 28-jarige Zwitserse haalde het voor haar landgenotes Sina Frei (+1:11) en Linda Indergand (+1:19). Onze landgenote Githa Michiels haalde de finish niet.

Neff reed al na nauwelijks tien minuten wedstrijd weg van de tegenstand en bouwde haar voorsprong gestaag uit. De Zwitserse eindigde op de vorige Spelen, in Rio in 2016, al als zesde. Ze werd een jaar later wereldkampioene en is ook viervoudig Europees kampioene. Neff was in het verleden ook in het veld succesvol met een Zwitserse titel en winst in de GP Sven Nys, beiden in januari 2019. Ook op de weg werd ze al twee maal nationaal kampioene.

Voor de 38-jarige Michiels was het haar tweede deelname aan de Spelen. In Rio vijf jaar geleden finishte ze als 21e. (tjm, tomas)