© Eric Stukken

© Eric Stukken

© Eric Stukken

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Limburgs Landschap: Hoppa

Hasselt -

Dirk Ottenburghs, medewerker van natuurvereniging Limburgs Landschap vzw, leidt ons rond in de wondere wereld van fauna en flora in de Limburgse natuur.

Dirk Ottenburgs

“Leuke vakantiefoto”, dacht ik, toen ik een beeld van een jonge hop via Facebook op mijn computerscherm zag passeren. Maar toen bleek dat dit beeld werd genomen in Limburg, werd het plots een heel ander verhaal. Een jong beest dat rondvliegt in ons bronsgroen eikenhout – of welk hout dan ook – is meer dan het vermelden waard.

Ooit was de hop een broedvogel in ons land. Maar dan spreek ik van heel lang geleden, toen die hoppen misschien nog spraken. Begin 20ste eeuw kwam hij wel voor in onze provincie en bracht er zijn jongen groot. Maar daarna was hij vooral een zuiderse aangelegenheid. Voor hoppen moest je naar het zuiden van Europa. Af en toe vloog er wel eens een exemplaar verloren, maar dan had je het ook gehad. Broeden deden ze hier niet. In Limburg was dat al meer dan een eeuw geleden denk ik. Toch met een sluitend bewijs.

Dat bewijs is met deze foto dus nu geleverd. De hop op de foto is duidelijk een jong exemplaar die ergens in die buurt uit het nest is gekropen. Letterlijk, want hoppen broeden in boomholtes. Die trouwens niet zo echt proper worden gehouden. Dat is dan nog licht uitgedrukt. Ze stinken gewoon uren in de wind. Dit staat in schril contrast met hun uiterlijk. Een vliegende hop zien, vergeet je niet gauw. Het lijkt wel een reusachtige – oranje-zwarte – vlinder. Wanneer hij dan al zittend ook nog eens zijn schitterende kuif opricht, ben je helemaal verloren. Kortweg, een aanwinst voor onze Limburgs natuur.

De locatie wordt door de ontdekkers van dit broedgeval en ook de natuurfotograaf terecht geheim gehouden – zo lang als het lukt. Ik doe dit dus ook. Daarom koppel ik mijn artikel aan Hasselt, waar deze hop voor alle duidelijkheid dus niet zit. Dit om het kersverse koppel en hun jongen de nodige rust te geven. Want op zo een unicum moeten we zuinig zijn. Mogelijk is het een gevolg van de klimaatverandering? Zuiderse soorten die onze provincie komen opzoeken om er te broeden. Moeten we daar nu blij of verdrietig over zijn? Het is een beetje een dubbel gevoel. Maar wat mij betreft is in het geval van dit gelukte hoppen-broedsel, een glimlach toch even toegestaan.

Foto's: Eric Stukken

https://limburgs-landschap.be

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio