© Gerrit Schuermans

Truienaar Viktor Vaes (21) schrijft startersgids voor huizenjagende vrienden

Sint-Truiden -

Ook de jonge Vlamingen dromen van hun eigen huis, maar de aankoop ervan is zeker niet evident. De 21-jarige vastgoedstudent Viktor Vaes uit Sint-Truiden zag de vertwijfeling in de ogen van vele vrienden en besloot een startersgids te schrijven over hoe je best een woning aankoopt en een hypothecaire lening afsluit. Compleet met ‘tips and tricks’.

Gerrit Schuermans

Truienaar Viktor Vaes (21) studeerde de afgelopen drie jaar Financiën en verzekeringswezen met een keuzetraject vastgoed aan de Hogeschool PXL. “Ik koos deze richting drie jaar geleden omdat ik wou terechtkomen in de vastgoedwereld”, vertelt Viktor. “Omdat ik nog graag een jaartje in Leuven wil studeren, ga ik volgend jaar de opleiding interieurinrichting volgen. Als ik later aan het roer sta van een eigen vastgoedkantoor, kan ik het volledige plaatje aanbieden: niet alleen op zoek gaan naar een gepaste woning, maar ook de inrichting ervan.”

Het idee om een startersgids te maken over een hypothecaire lening en de aankoop van een huis, kwam snel naar boven drijven toen een onderwerp voor Viktors bachelorproef zich opdrong. “Voor een student Financiën en verzekeringswezen is het bijna vanzelfsprekend hoe de aankoop van een woning en het aangaan van een lening verloopt. Maar dat is niet zo voor al mijn leeftijdsgenoten, die weten er eigenlijk niet zo veel over”, zegt Viktor. “Mijn vrienden zijn zich niet altijd bewust zijn van het proces en welke kosten erbij komen kijken wanneer je een woning aankoopt. Daarom wou ik een startersgids maken waarin het hele proces uitgelegd werd. Zo komen de jongvolwassenen te weten waar ze rekening mee moeten houden.”

Notariskosten

“Een woning aankopen, is een ingewikkelde stap. Ga dus zeker niet over één nacht ijs”, waarschuwt de Truienaar. “Zo weten vele jonge mensen nog niet dat er een heleboel kosten bij komen kijken, bovenop de vraagprijs van de woning. Denk maar aan de grote kosten verbonden aan de notaris en de registratiebelastingen van de fiscus. Ook de hypothecaire lening is vaak een grote onbekende. Die hypothecaire lening is een handige lening om een woning te kunnen financieren, bijvoorbeeld wanneer de eigen middelen er niet toe strekken.”

“Maar er zijn wel wat struikelblokken om zo’n hypothecaire lening aan te gaan”, legt Viktor uit. “Zo moet er al eigen kapitaal zijn om de notariskosten en registratierechten te betalen. Die kunnen in principe niet geleend worden. Bovenop deze kosten moet er ook nog eens rekening gehouden worden met de nieuwe norm die de Nationale Bank van België opgelegd heeft. Die wil dat het leenbedrag niet hoger ligt dan 90% van de aankoopprijs van de woning, ter bescherming van de kredietnemers. Daarnaast kan het ook zijn dat als de bank een schatting uitvoert op het goed en die een lagere schatting krijgt dan de vraagprijs, er enkele problemen kunnen opduiken voor de lening.”

Meerdere banken afgaan

“Er zijn zeker enkele tips die ik wil meegeven”, gaat Viktor verder. “Ten eerste: belieg je eigen ‘portemonnee’ niet. Bepaal een realistisch budget. Het heeft geen enkel nut om te zoeken naar huizen waar het budget zich niet toe strekt. Bezichtig steeds de woning alvorens te kopen, koop geen kat in een zak. Voor het tekenen van het compromis, worden er best opschortende voorwaarden opgenomen, zoals bijvoorbeeld het verkrijgen van een lening.”

“Ga ook steeds bij meerdere banken langs om hun voorstellen te horen. Hier en daar kan er wel een bank tussenzitten die beduidend lager zit qua tarief”, aldus Viktor. “Het is ook belangrijk om naar alle kosten te kijken en niet alleen naar de rentevoet. Bovenop de rentevoet komen er nog andere kosten bij waardoor er ook nog een verschil in tarief kan zijn tussen de verschillende banken.”

Huren dan maar?

“Over de vraag of huren niet beter is, is het een beetje zwart-wit kijken”, gaat Vaes verder. “Zo kan je aan de ene kant stellen dat huren redelijk duur is in vergelijking met het aangaan van een lening. Zo kan een appartement of huis al snel een huur tussen de 700 en 1.000 euro bedragen, wat niet weinig is, of toch niet veel minder dan de maandelijkse aflossing van een lening. Het enige verschil is dat er dan niet echt een eigen inbreng moet zijn. Meteen de reden waarom veel mensen hier ook voor kiezen.”

“Aan de andere kant kan je het ook bekijken als ‘geld weggooien’, want je betaalt veel geld om erin te wonen, terwijl je uiteindelijk geen eigendom in ruil hebt”, vindt Viktor. “Daarom moet een koppel voor zichzelf uitmaken of het niet beter is om een tijdje te huren. Maar uiteindelijk is een Vlaming nog steeds met een baksteen in de maag geboren. En wanneer dat verlangen naar bovenkomt, kan je er maar beter mijn startersgids op naslaan.” (lacht)

https://www.pxl.be/

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio