© Gerrit Schuermans

Looise PXL-student bedenkt spel met de 500 geiten van Racing Genk-erevoorzitter Jos Vaessen

Dilsen-Stokkem -

Wat hebben 500 geiten, erevoorzitter van KRC Genk Jos Vaessen en een Looise PXL-student gemeen? Het zijn de ingrediënten van de bachelorproef van Adam Van Meeuwen (23) uit Tessenderlo, die vier jaar lang Toerisme en recreatiemanagement aan de hogeschool PXL studeerde. Hij bedacht een spel om gezinnen met kinderen tussen 6 en 10 jaar aan te trekken voor Domein Ommersteyn in Dilsen-Stokkem

Gerrit Schuermans

“Domein Ommersteyn is gelegen in Dilsen-Stokkem en werd in 2000 opgekocht door de Limburgse ondernemer en oud-voorzitter van KRC Genk Jos Vaessen”, vertelt Looienaar Adam Van Meeuwen (23). “Een jaar later richtte hij er Stichting Ommersteyn op. Onder het motto ‘zorg voor mens en landschap’ werden de gebouwen gerenoveerd en opende hij de deuren voor sociale tewerkstelling en onderkomen van mensen met moeilijkheden op de arbeidsmarkt en in de gewone leefomgeving.”

“Op 7 mei 2019 werd een erfpacht overeengekomen tussen nv Ommerstein van de familie Vaessen en De Meander vzw, een vergunde zorgaanbieder die jongeren (vanaf 13 jaar) en volwassenen met een matige tot ernstige mentale en/of motorische beperking ondersteunt”, gaat Adam verder. “Beide partijen werken al sinds 2004 samen. Jos Vaessen wil naar eigen zeggen de dingen die hij opgestart heeft, bestendigen. Het akkoord werd vastgelegd voor een periode van 99 jaar. Sinds eind vorig jaar vallen de bestuurlijke activiteiten van De Meander vzw onder de overkoepelende Zorggroep Arum vzw.”

Generatie Alpha

“De zorg vormt het uitgangspunt van Domein Ommersteyn”, gaat Van Meeuwen verder. “Ieder bestaand en toekomstig project wordt gerealiseerd vanuit dit perspectief. De functie ‘begeleid wonen’ is in eerste instantie voorzien voor de doelgroep van De Meander vzw. Daarbovenop zijn vier studio’s bestemd voor de dienst beschut wonen van het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum in Rekem. Naast het begeleid wonen zijn er mogelijkheden voor een zinvolle dagbesteding. Personen met moeilijkheden op de arbeidsmarkt krijgen op Domein Ommersteyn de kans om in een sociale economie voeling te hebben met een realistische werkomgeving. Onder begeleiding helpen zij mee op het biologische landbouwbedrijf met 500 melkgeiten.”

“Aan mij werd gevraagd om gezinnen met kinderen tussen 6 en 10 jaar aan te trekken, die op een zaterdagnamiddag vrij zijn en in de buurt van Domein Ommersteyn wonen”, gaat Adam verder. “Via een literatuurstudie heb ik me verder kunnen verdiepen in deze doelgroep. Eerst en vooral heb ik gekeken wat een kind in het algemeen nodig heeft om ‘gezond’ te zijn. De uitkomst hiervan is fysieke activiteit en spel ‘op de buiten’. Met dit in het achterhoofd ben ik vervolgens op zoek gegaan naar manieren om kinderen van generatie Alpha te motiveren om actief te zijn en naar buiten te gaan.”

Geit Jos

“Of korter door de bocht ging ik kijken: wie is die generatie Alpha, ie als eerste volledig in de 21ste eeuw geboren is? Wat zijn hun interesses en wat motiveert hen? Hieruit bleek dan dat generatie Alpha, die technologie bij manier van spreken met de paplepel in de mond kreeg, vooral geprikkeld kan worden door technologie en spel, ook wel bekend als gamification”, aldus Aam. “Als die gamification uitgebreid wordt met storytelling, blijkt dit een enorme meerwaarde voor deze generatie te zijn en helpt het de aandacht van de generatie vast te houden.”

“Daarnaast mag het therapeutisch belang van dieren en de uitzonderlijk kracht die zij uitoefenen op de motivatie en aantrekking van kinderen niet onderschat worden”, gaat Adam verder. “Vandaar dat mijn buitenspel zich vanuit het perspectief van de 500 geiten, met in de hoofdrol geit Jos, toespitst op de werking van Domein Ommersteyn. De bedoeling van het spel is om verschillende points of interest op het domein te creëren, waarnaar bezoekers samen met geit Jos op zoek gaan. Iedere point of interest brengt hen een stapje dichter bij het eindproduct, namelijk het hoeve-ijsje, dat ook als beloning gegeven kan worden aan het einde van de route.”

https://www.pxl.be/toerisme-en-recreatiemanagement

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio