©  BELGA

Geen breuken voor Mathieu van der Poel na zware val: “Wist niet dat plank weggehaald was”

Mathieu van der Poel is op de Olympische Spelen zwaar ten val gekomen tijdens de mountainbikerace. Zijn gouden droom veranderde op die manier in een nachtmerrie. Hij hield er evenwel geen breuken of barsten aan over, bevestigde Christoph Roodhooft, ploegleider van Alpecin-Fenix en de begeleider van Van der Poel in Tokio.

LEES OOK. ‘Alleskunner’ Pidcock pakt goud in mountainbikerace, zware val dwingt Van der Poel tot opgave

De Nederlander ging in een afdaling met rotsen over zijn stuur en kwam stevig ten val. Het was een zware smak. De Nederlandse alleskunner moest even bekomen, maar zette zijn weg wel nog even verder op zoek naar een ereplaats. Uiteindelijk gaf hij er na een dik uur koers toch de brui aan. “De pijn werd te fel”, zegt Roodhooft, “waardoor er geen andere keuze was dan op te geven.”

Van der Poel werd vervolgens naar een nabij gelegen hospitaal gebracht voor nader onderzoek, maar daar werd geen grote schade waargenomen. Om kwart voor één Belgische tijd – 19u45 in Japan – was Van der Poel opnieuw in zijn hotel. Daar blijft hij nog tot woensdag wanneer hij opnieuw naar Europa vertrekt. Zijn verdere programma komt voorlopig niet in gedrang. Sowieso stond Van der Poel voor een lange rustperiode. Zijn volgende wedstrijd is het WK Mountainbike eind augustus in Italië.

Verrast door (gebrek aan) plank?

Het zou trouwens weleens kunnen dat Van der Poel verrast werd door de afdaling. Op Twitter gaf Van der Poel immers aan dat er tijdens de verkenning nog een plank lag op de plek waar hij ten val kwam. “Ik was niet op de hoogte (dat die plank er niet meer lag, nvdr.). Die plank lag er tijdens de verkenning wel. Enkel meegekregen dat hij op het testevent was weggehaald”, klonk het.

LEES OOK. Jens Schuermans ontgoocheld na 18e plaats: “Ik had de benen om top acht te rijden”

De reactie ontaardde in een ware ‘plankjesgate’. “Maar er is uitgebreid over gesproken dat dat tijdens de wedstrijd niet zo zou zijn”, vertelde Nederlands bondscoach Gerben De Knegt. Ook Roodhooft bevestigt dat Van der Poel ten val kwam door een inschattingsfout. “De voorbije dagen bij de verkenning lag er bij die zogenaamde drop altijd een plankje waarlangs je naar beneden kon rijden. Dat lag er vandaag niet meer. Maar omdat er in het mountainbiken op de dag van de wedstrijd zelf niet meer verkend wordt, was hij daarvan niet op de hoogte. Hij had het misschien moeten weten, maar dat was nu eenmaal niet zo. Meer valt er niet over te zeggen. Heel spijtig. Dat een plan waaraan jaren gewerkt is op zo’n domme manier moet eindigen.”

Milan Vader, de andere Nederlandse deelnemer, reageerde ook al op het voorval: “Misschien is het een beetje vervelend om te zeggen, maar we hebben er over gepraat”, gaf Milan Vader, de andere Nederlandse deelnemer, aan. “Mathieu zei tegen mij: iedereen springt bij die drop. Ik vroeg: doe jij dat niet dan? Nee, ik rol van dat plankje af, zei hij. Toen heb ik hem nog verteld dat de plank bij het testevent ook weg was. Toen ik er zelf voorbij was en even later de opwinding van het publiek hoorde, wist ik hoe laat het was.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 ©  AP

 ©  AP

(wvo, tjm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer