Waanzinnige beelden: straat in Dinant verandert in enkele seconden tijd in kolkende rivier

Wat begint met een klein stroompje water in de goot, verandert in luttele seconden in een kolkende, bruine rivier die auto’s meesleurt. Dat is te zien op amateurbeelden die Dennis Addams, een inwoner van Dinant, heeft gedeeld op Facebook. “Sorry dat ik zo vaak putain zeg maar het komt er vanzelf uit, het is verschrikkelijk”, post hij.

dvd

LEES OOK: OVERZICHT. Wallonië opnieuw zwaar getroffen door hevig onweer

De man woont in de vrij steile Rue de Philippeville in Dinant, waar zaterdagnamiddag een zwaar onweer uitbrak. Aan het begin van zijn drie minuten durende video sijpelt het water nog rustig langs de goot naar beneden, maar het duurt slechts enkele seconden vooraleer de stroom een verwoestende kracht krijgt. Geparkeerde auto’s worden meegesleurd, een automobilist wordt totaal verrast en moet halsoverkop rechtsomkeer maken.

LEES OOK. Hallucinante beelden uit Dinant: straten lijken rivieren, auto’s meegesleurd door water

Ook de bestelwagen waar Dennis mee werkt, wordt meegesleurd. Gelukkig kon hij hem achteraf recupereren, weliswaar honderd meter verderop. “Maar hij werkt nog!”, schrijft Dennis. Ook hijzelf bleef ongedeerd.

De beelden illustreren hoe snel het noodweer voor levensgevaarlijke verrassingen kan zorgen in het heuvelachtige zuiden van het land.

Ook onze weerman Ruben Weytjens is onder de indruk van de beelden: “Dit filmpje toont goed aan hoe gevaarlijk een plotse stortbui kan zijn wanneer je omgeven bent door steile hellingen. Het water verzamelt zich dan langs de makkelijkste route naar beneden waardoor binnen de kortste keren een krachtige “flash flood” ontstaat. In Limburg zou zoiets wellicht enkel kunnen gebeuren na een dijkdoorbraak. Mocht je ooit zo’n waterstroom op je af zien komen breng dan vooral zo snel mogelijk jezelf (en naasten) in veiligheid door een plekje hogerop te zoeken en vergeet je auto of andere spullen.”

Meer over Wateroverlast