De ene test is de andere niet. 

De ene test is de andere niet. ©  rr

De ene test is de andere niet: wat is het verschil tussen de PCR- en de antigeentest?

Hasselt -

Moet het echt een PCR-test zijn, of is een snelle antigeentest ook voldoende om de wei van Pukkelpop te betreden? Het was vandaag lange tijd de oorzaak van verwarring bij festivalgangers én -organisatoren. Maar wat is het verschil? “Een PCR-test checkt of het genetisch materiaal van het virus aanwezig is en is veel nauwkeuriger dan een antigeentest.”

Geert Houben

In het Centrum voor Medische Analyse in Hasselt zijn intussen al tienduizenden stalen onderzocht op de aanwezigheid van Covid-19. “De PCR-test spoort het genetisch materiaal specifiek voor dit virus op door het specifieke stukje rna van het virus zodanig te vermenigvuldigen dat het detecteerbaar is. Zit er dus een zeer kleine hoeveelheid genetisch materiaal van het virus in de wisser, of het virus zelf, dan zal de PCR-test dit kunnen aantonen. De PCR-test is de gouden standaard om het virus op te sporen. Het onderzoek gebeurt in een labo. Bij ons heb je gemiddeld na negen uur het resultaat”, vertelt Danny Jamaer.

“Een antigeentest - waarvan het resultaat na een kwartier beschikbaar is - spoort het specifieke eiwit van het hele virus op. Het hele virus moet dus op de wisser zitten en in voldoende mate. Zit er voldoende virus op de wisser, dan zal de antigeentest dit kunnen terugvinden. Zitten er maar fragmenten op de wisser of zeer kleine hoeveelheden, dan zal de antigeentest dit niet kunnen detecteren, de PCR-test wel. De gevoeligheid van de sneltest of antigeentest bedraagt 80 à 90 procent. Voor de PCR-test is dat meer dan 99 procent”, besluit Jamaer.

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's