©  BELGA

Maas zakt traag maar gestaag: “De zorgen blijven wel nog even”

De Maas zakt. Traag maar gestaag. Vrijdag rond 15 uur was het waterpeil zo’n 20 centimeter lager in vergelijking met de nacht voordien. Ook het debiet van de Maas neemt af, van 3.300 m³ per seconde naar 2.900 m³ per seconde. De afvoer van water is met zowat 400 m³ per seconde gedaald.

LIVE. België getroffen door zondvloed: volg het hier op de voet

LEES OOK. Zo worden de dijken in Heppeneert versterkt: “Als de dijk breekt, zijn we allemaal aan het zwemmen”

Vrijdagnamiddag hebben de burgemeesters van de bedreigde Maasgemeenten samengezeten om de waterstanden te bekijken en de situatie in de Maasdorpen te evalueren. Maasmechelen heeft de genomen maatregelen opgeheven. Zo mogen de inwoners uit Boorsem en Kotem weer naar huis. De verplichte evacuatie is opgeheven. Ook het advies om Meeswijk, Leut en Vucht te verlaten, werd ingetrokken.

 

 ©  BELGA

Burgemeester Marino Keulen van Lanaken post ook een geruststellend bericht op zijn Facebook.

LEES OOK. Gaat iconische Maasbrug in Maaseik het houden?

“Ten opzichte van afgelopen nacht is het waterpeil in Smeermaas met 20 centimeter gezakt. Ook is het waterdebiet ‘vertraagd’ tot 2.910 kubieke meter per seconde, was 3.300 kubieke meter per seconde. Dit blijft niettemin een hoog debiet”, waarschuwt de burgemeester. “Het waterpeil op het Albertkanaal is ondertussen verder gezakt met 25 centimeter. Voor Herbricht wacht ik op nieuws van de autoriteiten wanneer verwacht wordt dat daar het water zich zal terugtrekken.”

LEES OOK. Eerste huizen in Maaseik onder water nu waterniveau van beken stijgt: problemen zullen nog lang aanhouden

Zijn collega-burgemeester in Maaseik blijft waakzaam. “De werkzaamheden om de dijkmuur in Heppeneert te verhogen en te verstevigen lopen op hun einde. Het water zakt langzaam, wel zeer langzaam. De druk zal wel nog geruime tijd hoog blijven en de zorgen blijven nog even”, zegt burgemeester Johan Tollenaere. “In Aldeneik lijkt de toestand stabiel. We volgen dit verder op. De situatie is dus nog zeker niet onder controle. Bewoners in Heppeneert kunnen nog niet terug naar hun huis.”

Burgemeester van Maaseik Johan Tollenaere (Open Vld) 

Burgemeester van Maaseik Johan Tollenaere (Open Vld) ©  Dick Demey

LEES OOK. Kaart toont: dit grote gebied overstroomt wanneer de dijk in Heppeneert breekt

bekijk ook

Woeste Maas in beeld: dronebeelden tonen hoe het water aan de lippen staat in Maaseik

Woeste Maas in beeld: dronebeelden tonen hoe het water aan de lippen staat in Maaseik © Christian Gerardts

 maw

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio