© Track 88

Steeds meer Maasdorpen in Nederlands-Limburg worden geëvacueerd

Steeds meer dorpen en stadsdelen langs de Maas in Nederlands-Limburg, waarvan een aantal aan België grenst, worden inderhaast geëvacueerd. Dat hebben de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en de gemeenten Echt-Susteren en Roermond gemeld.

Sjors van BeekBron: De Limburger

LIVE. België getroffen door zondvloed: volg het hier op de voet

De snel stijgende Maas zet donderdagavond delen van het zuidwesten van Nederlands-Limburg onder water. Iedereen die daar woont moet de woning uit. Mensen kunnen terecht in opvanglocaties, als ze bij familie of kennissen geen onderdak vinden.

In Maastricht wordt aan de bewoners van de wijken Randwyck en Heugem gevraagd om hun woning te verlaten. Het gaat daarbij om zo’n 10.000 mensen. Zij worden opgevangen in twee sporthallen. Ook inwoners van een aantal straten in Eijsden en Laag Caestert, en inwoners van Maasband, Meers, Urmond en Berg aan de Maas moeten hun huizen verlaten.

In de gemeente Echt-Susteren zijn een honderdtal bewoners verplicht geëvacueerd vanwege overstromingsgevaar van de Maas. Het gaat om inwoners van de dorpen Visserweert en Aasterberg en omgeving. De Veiligheidsregio Limburg-Noord gaat ervan uit dat de Maas vrijdagmiddag ter hoogte van Echt-Susteren het hoogste niveau bereikt, met het risico dat de aangewezen dorpen onder water komen te staan.

In Midden-Limburg worden Roosteren en omliggende dorpen ontruimd. Zij moeten “zo snel mogelijk” hun huizen verlaten, aldus de veiligheidsregio.

Het demissionaire kabinet heeft de overstromingen in Limburg intussen ook aangeduid als ramp.

Ziekenhuis Maastricht

Het Maastrichtse ziekenhuis MUMC+ wordt vooralsnog niet ontruimd, liet een woordvoerder rond 19.30 uur weten. Wel werd er de hele dag gewerkt aan een dijk van zandzakken rond het gebouw.

Hans Verheijen, voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg: “De scenario’s veranderden vandaag in sneltreinvaart en werden steeds heftiger. Er is nog tijd, maar het is zaak om nu te handelen.”

LEES OOK. Marino Keulen: “Stuwdam van Monsin kan nog voor ramp in Limburg zorgen”

Grootscheepse evacuatie in Roermond

Inmiddels is ook Roermond begonnen met een grootscheepse evacuatie van zo’n 5.000 inwoners. Zij wonen in de buurt van Roer en zijriviertje de Hambeek. Inwoners van de wijken Hammerveld en Roer-Zuid in Roermond moeten voor 11.00 uur hun huis hebben verlaten, zegt een woordvoerder van de gemeente Roermond.

Ziekenhuis Venlo bereidt zich voor op evacuatie

Het ziekenhuis VieCuri, dat in Venlo aan de Maasoever ligt, is voorbereid op een eventuele evacuatie. Sinds vanavond is er een opnamestop, meldt een woordvoerder van het ziekenhuis. Op dit moment worden de mensen die daarvoor in aanmerking komen uit het ziekenhuis ontslagen, zodat zo weinig mogelijk patiënten in het ziekenhuis achterblijven.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio