Met deze bolide wordt het volgend jaar makkelijker inhalen in de F1. Dat is alvast de bedoeling.

Met deze bolide wordt het volgend jaar makkelijker inhalen in de F1. Dat is alvast de bedoeling. © F1

Indrukwekkende facelift voor 2022: zo zien de F1-auto’s er volgend jaar uit

De Formule 1-auto’s moeten volgend jaar aan grondig gewijzigde technische reglementen beantwoorden. In Silverstone werd in het kader van de Britse Grand Prix een bolide getoond die volgens die nieuwe regels werd ontworpen.

Gert Vermersch

LEES OOK. Revolutie of heiligschennis? Sprintrace op zaterdag bepaalt plaats op de startgrid

170 dagen scheiden ons nog van de start van het F1-seizoen 2022, een seizoen dat door sommigen nu al als ‘historisch’ wordt omschreven. Want als alle verwachtingen in de nieuwe technische regels worden ingelost, dan krijgen we vanaf volgend jaar gevoelig meer spektakel te zien.

“In de afgelopen decennia bleek inhalen het grote pijnpunt in de F1”, weet Ross Brawn, technisch directeur bij F1-eigenaar Liberty Media. “De auto’s zijn ook dit seizoen nog zo afhankelijk van de aerodynamica dat het de rijders zo goed als onmogelijk is om heel dicht achter een andere auto door de bochten te gaan. Dat probleem hebben we met de nieuwe regels proberen aanpakken, wat meer duels op de piste moet opleveren.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vereenvoudigde voor- en achtervleugel, minder tierlantijntjes en fragiele aanhangsels elders op de auto: de F1-bolide zal er anno 2022 in ieder geval strakker uitzien dan de huidige generatie.

“In combinatie met een nog strengere budgetbeperking zouden de nieuwe aerodynamische regels er toe moeten leiden dat teams elkaar minder moeten toegeven, en de uitslagen van de grand prix minder voorspelbaar worden”, besluit Brawn.

De theorie ziet er in ieder geval goed uit. Of dat ook voor de praktijk het geval zal zijn weten we over een dik half jaar.

LEES OOK. Lewis Hamilton wil oorzaak gebrek aan diversiteit in de F1 vinden: “Waarom ben ik de enige zwarte?”

Meer over Max Verstappen