©  rr

Johnson-vaccin in verband gebracht met zeldzaam Guillain-Barré syndroom

De Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA waarschuwt voor een nieuwe, ernstige mogelijke bijwerking bij het coronavaccin van Johnson & Johnson. Volgens de autoriteiten is er een verhoogd risico op een zeldzame bijwerking, het Guillain-Barré-syndroom.

tgBron: Washington Post

Het gaat om ongeveer 100 meldingen onder de 12,5 miljoen mensen die de J&J-prik in de Verenigde Staten hebben gekregen. Eén persoon zou zijn overleden, 95 patiënten moesten worden opgenomen in het ziekenhuis.

De gevallen zijn grotendeels gemeld ongeveer twee weken na vaccinatie en meestal bij mannen, veel van 50 jaar en ouder. Het syndroom van Guillain-Barré is een zenuwaandoening die tot plotselinge spierverlammingen kan leiden. Het is een onbedoelde reactie van het immuunsysteem. De meeste mensen herstellen volledig van Guillain-Barré.

De nieuwste ontwikkeling komt alleszins op een slecht moment want net nu is de deltavariant van het coronavirus aan een opmars bezig.

Federale gezondheidsfunctionarissen hebben herhaaldelijk benadrukt dat de voordelen van Covid-19-inentingen veel groter zijn dan de mogelijke risico’s.

Jeanne Marrazzo, directeur infectieziekten aan de Universiteit van Alabama in Birmingham, zegt dat het absolute risico van Guillain-Barré zo zeldzaam blijft dat “het mensen er niet van mag weerhouden zich te laten vaccineren.”.

Meer over Johnson & Johnson