©  REUTERS

Frankrijk en Griekenland verplichten vaccinatie voor zorgverleners

Frankrijk verplicht een vaccinatie van het zorgpersoneel. Dat heeft president Emmanuel Macron zonet bekendgemaakt. Ook in Griekenland zullen zorgverleners zich verplicht moeten laten inenten tegen het coronavirus.

Bron: BELGA

In Frankrijk zal de verplichting gelden voor “zorgpersoneel en ander personeel in de ziekenhuizen, de klinieken, de rusthuizen, de instellingen voor mensen met een handicap, voor alle professionelen of vrijwilligers die met kwetsbare mensen werken, ook thuis”, zei Macron. Volgens de president moet men “zoveel mogelijk mensen vaccineren, overal en altijd”. De betrokken personen hebben tot 15 september om zich te laten vaccineren. Daarna komen er “controles en sancties”, aldus Macron.

Macron maakte tijdens de aankondiging duidelijk dat hij in de vaccinatiecampagne dé oplossing ziet om het coronavirus te overwinnen. “Het vaccin beschermt ons ook goed tegen de deltavariant”, sprak Macron. “Als iedereen zich laten vaccineren heeft, kunnen we terug leven zoals voor de uitbraak van de coronapandemie.”

LEES OOK. Volgt ons land Frankrijk in het verplichten van vaccin voor de zorg?

Coronapas

Daarnaast wordt het gebruik van de coronapas uitgebreid in Frankrijk. Vanaf augustus wordt die ook nodig om op café of restaurant te gaan of om de trein of het vliegtuig te gebruiken. “De coronapas zal worden gebruikt in restaurants, cafés en winkelcentra, maar ook in ziekenhuizen en rusthuizen en in vliegtuigen, treinen en langeafstandsbussen. Enkel de mensen die gevaccineerd zijn of die een negatieve test afleggen krijgen nog toegang”, zei Macron.

Vanaf 21 juli wordt de pas bovendien verplicht voor culturele evenementen en vrijetijdsactiviteiten met meer dan 50 personen. De verplichting geldt voor alle Fransen vanaf 12 jaar. “In functie van de evaluatie van de situatie, gaan we ons de vraag stellen of de pas nog uitgebreid moet worden naar andere activiteiten”, aldus de president nog.

Niet-gevaccineerde reizigers uit risicolanden die arriveren in Frankrijk moeten vanaf deze week ook verplicht in quarantaine bij aankomst in het land.

Restaurant

In Griekenland wordt de vaccinatie voor het zorgpersoneel verplicht vanaf 1 september. Dat heeft premier Kyriakos Mitsotakis maandag gezegd tijdens een toespraak. Athene wil de bevolking aanzetten om zich te vaccineren nu de deltavariant zich snel verspreidt.

De vaccinatie wordt vanaf 16 augustus al verplicht voor mensen die in de rusthuizen werken. “Zij die dat niet doen worden tijdelijk op inactief gezet vanaf 16 augustus”, zei de premier. “We gaan het land niet opnieuw sluiten door de houding van sommigen.”

Grieken mogen voortaan niet meer binnen zitten in restaurants of culturele instellingen als ze niet gevaccineerd zijn

Beslissing Griekse overheid

De regering legt ook andere regels op die de vaccinatie moeten aanmoedigen. Zo mogen de Grieken voortaan niet meer binnen zitten in restaurants of culturele instellingen als ze niet gevaccineerd zijn. 

Besmettingen

Het aantal nieuwe besmettingen is de afgelopen tien dagen erg gestegen nadat Griekenland een groot deel van zijn regels versoepelde. Volgens experts is de stijging vooral de wijten aan het heropende uitgaansleven. Maandag telde het land 2.000 nieuwe besmettingen, tegenover 800 een week eerder. 

Volgens Mitsotakis is 99 procent van de patiënten op de intensieve zorg niet gevaccineerd. “Niet Griekenland is in gevaar, maar wel de niet-gevaccineerden.” Ook militairen zullen zich in de toekomst moeten laten vaccineren. 

Driekwart van de 60-plussers is vandaag al gevaccineerd, aldus de premier nog. Van de 10,7 miljoen inwoners zijn al 4,3 miljoen mensen volledig gevaccineerd.

Ook in Italië is het zorgpersoneel verplicht zich te laten vaccineren.

Meer over Coronavaccin