Herbeleef de ruimtereis in deze video. © YouTube

Ruimtereis geslaagd: Richard Branson veilig geland na eerste testvlucht met eigen raket

De ruimtereis van Richard Branson is geslaagd. De miljardair ging zondagavond de ruimte in met een eigen raket van zijn bedrijf Virgin Atlantic en is succesvol weer geland op Aarde.

LEES OOK. Richard Branson klopt Jeff Bezos in ruimterace… als hij zondag weer op Aarde landt

Bij ruimtevluchten denken de meeste mensen aan astronauten die dagenlang rond de aarde cirkelen. Wat Branson zondag gedaan heeft, was minder complex. Hij vloog met drie inzittenden en twee piloten mee met een testvlucht van de VSS Unity, een soort raketvliegtuig, van het type SpaceShipTwo. De Unity hing aan een vliegtuig dat de raket op 15 kilometer hoogte heeft losgelaten. De motoren gingen aan, waarna de VSS Unity in ruim een minuut naar 80 tot 90 kilometer hoogte ging.

De Verenigde Staten legt het begin van de ruimte op 80 kilometer hoogte. Op die hoogte konden de passagiers de kromming van de aarde zien en bereikten ze de grens tussen de planeet en de oneindigheid van het heelal.

Op de livestream waren beelden te zien van Richard Branson aan boord van de VSS Unity. Hij kwam even aan het woord en zei een prachtig uitzicht te hebben. Hij feliciteerde de teams die dit mogelijk gemaakt hebben en had het over een “unieke ervaring”.

Om 17.40 uur Belgische tijd, ongeveer een uur na het opstijgen, landde de VSS Unity als een gewoon vliegtuig op de Spaceport-basis in de Amerikaanse deelstaat New Mexico. De hele operatie was in geen tijd voorbij, maar er is wel geschiedenis geschreven voor commercieel ruimtereizen.

Richard Branson is de eerste miljardair die deze reis maakt in een toestel dat door zijn eigen bedrijf werd ontwikkeld. Hij steekt hiermee vooral collega-multimiljardair Jeff Bezos, CEO van Amazon, de loef af. Zijn vlucht staat gepland voor 20 juli. Ook Elon Musk is met ruimtevaart bezig en zal ongetwijfeld jaloers toegekeken hebben.

Branson is van plan vanaf volgend jaar toeristische ruimtevluchten aan te bieden met Virgin Galactic, voor wie het zich kan veroorloven.

 

 ©  via REUTERS

Waarom is deze missie zo belangrijk?

“De testvlucht vandaag is echt een eerste belangrijke stap richting ruimtetoerisme”, zegt Vermeulen op Radio 1. “Noem het een mijlpaal. Maar om over een echte doorbraak van het ruimtetoerisme te kunnen spreken, is het nog wel te vroeg.”

Als de missie slaagt, verslaat Branson twee andere miljardairs in de race naar de ruimte. Amazon-oprichter Jeff Bezos, de rijkste mens op aarde, wil over ongeveer een week - 20 juli- een ruimtevlucht maken met een toestel van zijn bedrijf Blue Origin.

De twee werkten allebei bijna 20 jaar aan hun ruimtedroom en eindigen op enkele dagen van elkaar. Toeval, stelt Branson? Hij verwijst naar de zeer recente goedkeuring die Virgin Galactic voor de commerciële vlucht van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten kreeg.

De belangen zijn dan ook vooral commercieel. alle rijken der aarden staan aan te schuiven om mee de ruimte in te gaan. En dat weten de beleggers ook. Zij waarderen Virgin Atlantic op meer dan 12 miljard dollar, vier keer zoveel als twee maanden geleden.

Kunnen we binnenkort een ticket naar de ruimte boeken?

Als alles goed verloopt - hierna volgen nog twee testvluchten- wil Virgin Atlantic bedrijf begin volgend jaar al de eerste echte toeristen naar de ruimte sturen. De voorbije jaren zouden al zeker 650 tickets verkocht zijn, zeker 8.000 mensen staan op de wachtlijst. De prijs voor een ticket zou naar verluidt oplopen tot zo’n 250.000 dollar (zo’n 211.000 euro), een vlucht duurt anderhalf tot twee uur.

Naast een resem sterren, zoals acteur Leonardo DiCaprio, actrice Angelina Jolie en zanger Justin Bieber, heeft ook de Belgische marketeer Chris Burggraeve 10 jaar geleden al een voorschot betaald voor een ticket. “Ik kijk enorm uit naar de testvlucht vandaag”, zegt Burggraeve. “Het zal waarschijnlijk nog jaren duren eer ik zelf zal mogen meevliegen, toch geniet ik er nu al van dat het effectief dichterbij komt.”

 

 ©  via REUTERS

(pjv)

Meer over Ruimtevaart