©  EPA-EFE

Meer details bekend over verdachten van aanslag op Peter R. de Vries

De twee mannen die verdacht worden van de moordaanslag op de Nederlandse journalist Peter R. de Vries (64), zijn Kamil E., een 35-jarige man met de Poolse nationaliteit, en Delano G., een 21-jarige Rotterdammer. Volgens de krant De Telegraaf was de jonge Rotterdammer de schutter, terwijl de Poolse man de vluchtauto bestuurd zou hebben.

cel, jvhBron: EIgen berichtgeving, De Telegraaf

Een arrestatieteam van de Nederlandse politie hield dinsdagavond een auto met twee mannen tegen op de snelweg A4 ter hoogte van de afrit Leidschendam, zo’n 50 kilometer van de plek waar de bekende Nederlandse journalist enkele uren eerder was neergeschoten. “Het gaat om een 35-jarige man met de Poolse nationaliteit woonachtig in Maurik, en een 21-jarige man woonachtig in Rotterdam”, bevestigde de Amsterdamse politie woensdagochtend.

Inmiddels zijn meer details bekend over het tweetal. De man met de Poolse nationaliteit is Kamil E.. Hij heeft een eenmanszaakje voor montagewerkzaamheden in Maurik, een klein dorpje tussen Utrecht en Arnhem. Opvallend: de man was vorige week donderdag al eens opgepakt, voor een “geweldsincident” in zijn straat. Het is niet duidelijk of er een verband bestaat tussen dat incident en de moordaanslag op De Vries. De man werd ook gezocht in zijn thuisland, waar een arrestatiebevel gold wegens diefstallen en berovingen, meldt de Poolse zender TVN42.

LEES OOK. Verdachte van aanslag op Peter R. de Vries werd vorige week al eens opgepakt: “Maar hij zei altijd goeiedag”

De tweede verdachte die opgepakt werd is de 21-jarige Delano G., een rapper uit Rotterdam. Dat meldt De Telegraaf. Het gaat om een man met een Antilliaanse achtergrond, die eerder al met de politie in aanraking is geweest. De politie wilde eerder op de dag niet ingaan op vragen over wie van de twee de schutter geweest zou zijn, maar volgens De Telegraaf was het de 21-jarige Rotterdammer die de schoten afvuurde. Kamil E. zou dan weer de vluchtwagen bestuurd hebben.

De verdachten werden dinsdag opgepakt 50 kilometer ten zuiden van Amsterdam. Ze reden in de richting van Rotterdam.  

De verdachten werden dinsdag opgepakt 50 kilometer ten zuiden van Amsterdam. Ze reden in de richting van Rotterdam.  ©  Google Maps

Munitie en gegevensdragers

“De twee verdachten zitten in volledige beperkingen en worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Gedurende de avond en nacht zijn huiszoekingen verricht in Tiel, Maurik en Rotterdam. Daar zijn verschillende gegevensdragers en munitie in beslag genomen”, aldus de Amsterdamse politie. Opmerkelijk: de politie heeft het over munitie, níet over het wapen. Het suggereert dat de verdachten het wapen dan al niet meer op zak hadden.

In de loop van de avond was dinsdag ook nog een derde verdachte aangehouden, een 18-jarige Amsterdammer, op basis van het signalement van de schutter. Na onderzoek is gebleken dat hij niets met de zaak te maken heeft. Hij is vrijgelaten, en hij is geen verdachte meer in het onderzoek.

Renault Kadjar

Het duo reed in een zilverkleurige Renault Kadjar, zo blijkt uit videobeelden. De aanslag gebeurde dinsdag om 19.30 uur voor de ogen van veel getuigen. Voordien hadden meerdere mensen op die plek een zilverkleurige Renault Kadjar rondjes zien rijden, zo schrijft De Telegraaf. De chauffeur vertoonde “opvallend rijgedrag”. Getuigen zagen ook de schutter die vuurde op Peter R. de Vries. Ze zagen hem daarna achter de Renault aanrennen, maar ze zagen hem niet instappen. De politie kon de auto vervolgens allicht via camera’s opsporen.

VIDEO. “Moment gefilmd waarop Nederlandse politie verdachten van aanslag Peter R. de Vries oppakt”

“We hadden allemaal die knallen gehoord en vervolgens komt hij hier aangerend”, vertelde een ooggetuige die op een terras zat, aan De Telegraaf. “Het was eigenlijk geen rennen. Het was geen joggen. Het was ’hobbelen’, alsof hij elk moment een sprintje zou trekken. Je merkte gewoon aan hem dat hij niet te veel de aandacht wilde trekken, maar dat deed hij juist wel.”

Meer over Peter R. de Vries