©  EPA-EFE

Spaanse rechtbank over Super League: “UEFA moet Real Madrid, Barcelona en Juventus met rust laten”

Een Spaanse rechtbank heeft de Europese voetbalfederatie UEFA opgedragen alle juridische stappen tegen Real Madrid, Barcelona en Juventus te staken. De UEFA kondigde eind mei een strafzaak aan tegen deze drie topclubs vanwege hun grote en standvastige betrokkenheid bij de oprichting van de vooralsnog mislukte Super League. Volgens de Europese koepelorganisatie zouden de statuten en reglementen van de UEFA door de drie grootmachten zijn geschonden.

Maarten VanhoofBron: BELGA

De UEFA besliste vorige maand al zonder verdere uitleg de tuchtprocedure tegen de drie grondleggers van de “wilde competitie” voorlopig op te schorten. Die maatregel was waarschijnlijk een gevolg van de rechtszaak die Real Madrid, Barcelona en Juventus tegen de UEFA hadden aangespannen.

De UEFA moet op last van de Spaanse rechtbank de drie topclubs tot alle competities toelaten, inclusief de Champions League. Eerder had de Europese voetbalunie gedreigd om Real Madrid, Barcelona en Juventus voor komend seizoen te schorsen voor het kampioenenbal.

Volgens de Spaanse rechtbank kan de UEFA evenmin sancties opleggen aan de andere negen clubs die zich eveneens hadden aangesloten bij de Super League. Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur, Atletico Madrid, Inter en AC Milaan kregen een gezamenlijke boete van 100 miljoen euro. Deze negen clubs trokken zich onder grote druk van de voetbalwereld, de politiek en de samenleving snel terug uit het project. Real Madrid, Barcelona en Juventus daarentegen staan nog altijd achter de beoogde plannen.

De organisaties achter de Engelse Premier League en de Italiaanse Serie A dienen eveneens alle genomen sancties tegen de betrokken clubs te laten vallen. Een motivering van het Spaanse vonnis ontbreekt nog.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Lees meer