©  AFP

Geen groot protest in de Tour na tumultueuze etappe: “Zelfs in deze omstandigheden is eensgezindheid creëren moeilijk”

Na de rit van maandag opperden vele renners ‘s avonds om een protestactie te voeren. Een staking of iets anders om aan te kaarten dat ze het niet eens zijn met de gang van zaken. Maar tot een grote protestactie kwam het niet.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

LEES OOK. Jan Bakelants: “Vallen is géén deel van onze job”

De etappe van maandag bracht heel wat teweeg. Robert Gesink en Jack Haig moesten opgeven na valpartijen, Primoz Roglic liep heel wat averij en tijdverlies op na een val, Geraint Thomas deelde in de brokken en Caleb Ewan moest naar huis.

Philippe Gilbert gaf maandagavond aan in een videoboodschap dat via de CPA, de rennersvakbond, zondagavond was gevraagd om op het 5KM-punt een tijdsopname te doen. Onze landgenoot wees ook op de verantwoordelijkheid van andere teams. Sommigen hadden vooraf het parcours verkend (zoals Ineos Grenadiers) en wisten waar ze aan toe waren. Toch hebben ze daarover niet gecommuniceerd, niet met ons of ASO. “Communicatie is belangrijk”, aldus Gilbert, “als ze dat wel hadden gedaan, dan was de rit wellicht aangepast.”

 ©  BELGA

LEES OOK. Fabio Jakobsen ziet collega’s hard tegen het asfalt smakken in de Tour: “Mijn val heeft nog niet veel veranderd”

Kortom, veel geblaat na de rit, maar of er dinsdag iets zal veranderen of gebeuren was zeer de vraag. Op Twitter spraken sommige renners over een protest. Volgens wat ik nu gehoord heb, rijden we de eerste 50 kilometer rustig, dan volgt een stop en in de laatste 100 is het business as usual’, liet Oliver Naesen weten. 

Naesen stelde ook nog, net zoals Gilbert, dat valpartijen gewoon vaak gebeuren “omdat we met 180 bij de eerste 15 willen zitten. Tout simplement”. En hij denkt ook niet dat een protest veel zal uitmaken. “Zoals bij elk protest, als je er een deelnemer uitpikt en vraagt: wat wil je feitelijk? Ze gaan niet kunnen antwoorden.”

Geen protest

De renners beslisten uiteindelijk geen actie voeren in de Ronde van Frankrijk, maar ze vragen in ruil wel dat er initiatief wordt genomen om de veiligheid in het peloton te verhogen. Het ‘protest’ zal zich beperken tot 10 minuten halt houden bij de officiële start en daarna een neutralisatie van 10 km.

 ©  ISOPIX

In een gezamenlijke mededeling, verspreid via rennersvakbond CPA, zeggen de renners dat ze uit respect voor de sponsors, hun teams, de organisator, de UCI en de supporters vandaag zullen koersen. In ruil vragen ze de Tour de France om hetzelfde respect - respect voor hun veiligheid, klinkt het. In concreto willen de renners dat de UCI met alle betrokken partijen gesprekken opstart om de 3 km-regel aan te passen in rittenkoersen. “Dit kan omstandigheden zoals in de rit van gisteren vermijden”, klinkt het.

De renners zeggen voorstander te zijn van een “constructieve dialoog” in plaats van “moeilijkheden te creëren voor het wielrennen en de fans”. “Niettemin zijn de renners en de CPA vastbesloten om te blijven ijveren voor veranderingen voor de veiligheid en fysieke integriteit van de atleten. Deze veranderingen zijn meer dan ooit nodig”, besluit het bericht.

 ©  BELGA

Geen eensgezindheid

Wout van Aert gaf voor de start van de rit een stand van zaken.

“Het laatste wat ik gehoord heb, is dat ze de neutralisatie gaan verlengen en dan even stoppen. Maar dat is het pijnpunt. Zelfs in deze omstandigheden is eensgezindheid creëren moeilijk. Ik heb zelf gevolgd wat mijn ploegmaats gezegd hebben, maar ik heb me bewust niet gemoeid. Het zijn duizend en één meningen, daar wil ik niet teveel energie aan verspillen. Waarom er dan geen eensgezindheid komt, dat vraag ik me ook af. Sommigen willen het heel drastisch aanpakken, maar anderen - zoals Franse ploegen - die willen dan weer niet teveel tegen de schenen stampen.”

Logisch dus, zegt de Belgische kampioen. Maar ook frustrerend. “Er is de vraag gekomen om de rit van gisteren vroeger te neutraliseren”, zegt Van Aert. “Maar die vraag werd geweigerd. Vorig jaar kregen we ook kritiek omdat we achteraf begonnen klagen, dat we genoeg tijd hadden om zaken aan te klagen. Maar dat is blijkbaar gebeurd en dan gaat het nog niet. Ik vond nu een gebaar goed, eens stoppen. Daar sta ik volledig achter. Een halve rit neutraliseren en dan losgaan… Dat vind ik qua gebaar niet echt sterker. Dan blijft het gevaarlijk. We moeten tonen dat het echt menens is. En dat er gesprekken worden gestart. Nu lijkt het eerder een politiek spel.”

Meer over Tour de France

Aangeboden door onze partners