Thierry Neuville  

Thierry Neuville  ©  ISOPIX

Thierry Neuville moet ondanks leidersplaats opgeven in Safari Rally nadat hij steen raakte: “Hartbrekend”

Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe (Hyundai i20) zullen de Safari Rally niet winnen. Het duo raakte halfweg de openingsrit op zondag een steen, die de ophanging rechts achteraan beschadigde. Neuville bereikte wel nog de finish en behield zelfs de leiding, maar de schade aan de wagen was onherstelbaar. WK-leider Sébastien Ogier profiteerde en schreef de rally op zijn naam.

gve, blgBron: BELGA

Takamoto Katsuta (Toyota Yaris) rijdt na twee ritten aan de leiding. De Japanner heeft acht tienden voorsprong op zijn Franse teamgenoot Sébastien Ogier (Toyota Yaris). 

Met bijna één minuut voorsprong begon Neuville als leider aan de slotdag. De laatste vijf ritten van deze uitputtende en onvoorspelbare wedstrijd waren aangekondigd als de zwaarste van de rally. “Maar ze zijn wel mooi”, zei Neuville zaterdagavond. De Belg zal er nu wel anders over denken. Halfweg de 11,33 km lange openingsrit botste hij op een steen en spatte zijn droom om de Safari te winnen uit elkaar. 

“De schokbreker rechtsachter”, stelde een ontdane Neuville, toen hem in het servicepark naar de oorzaak van zijn opgave werd gevraagd. “Het lijkt er op dat het ding het gewoon begeven heeft, niemand kan met de vinger worden gewezen. Pech, zeker? Niemand verdient dit. Eigenlijk had het team de laatste drie rally’s moeten winnen – verdienen te winnen zelfs – maar nu blijven we met lege handen achter. Het wordt niet makkelijk, maar voor de volgende rally (Estland half juli, red.) zullen we opnieuw gemotiveerd aan de start staan.”

Hyundai Motorsport bevestigde de opgave via twitter: “Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe moesten na KP14 als leider in de Safari rally opgeven met een kapotte ophanging rechts achteraan.” Neuville retweette het bericht en voegde eraan toe: “hartbrekend”. Na vier derde plaatsen en een opgave in Portugal, waar hij wel nog vier punten scoorde in de powerstage, scoort Neuville nu geen punten. Het is een mentale tik voor Neuville, die in de WK-stand al 29 punten moest goedmaken op Ogier.

Sébatien Ogier  

Sébatien Ogier  ©  REUTERS

Zege is voor Sébastien Ogier

De 37-jarige Fransman Sébatien Ogier (Toyota Yaris) heeft zondag in Kenia de zesde rally in het wereldkampioenschap gewonnen. De WK-leider en zevenvoudige wereldkampioen had 21.8 voor op zijn Japanse teamgenoot Takamoto Katsuta. De Estlander Ott Tânak (Hyundai i20) werd op 1:09.5 derde.

De Safari Rally werd gedomineerd door Thierry Neuville (Hyundai i20), tot de Luikenaar zondagochtend in KP14 een steen raakte en daarbij de ophanging onherstelbaar beschadigde.

In de WK-stand verstevigde Ogier zijn leidersplaats tot 34 punten op de Brit Elfyn Evans. Neuville heeft als derde al 56 punten goed te maken.

 

 ©  AFP