© Shutterstock
BBQ
Kruiden & marinade voor de BBQ: één keer zelf maken, een hele zomer plezier
Wie geen extra werk wil, koopt marinades en kruidenmixen gewoon kant-en-klaar in de supermarkt. “Kijk wel of er suiker of honing tussen de ingrediënten staat, want op hoog vuur zal je vlees in dat geval sneller aanbranden”, zegt barbecuekampioen Peter De Clerq. Zelf aan de slag gaan is trouwens makkelijker dan je denkt. Wat ingrediënten mengen en je kunt de rest van de zomer verder.
Tip van Peter De Clercq: “Je kunt ook zelf je verse kruiden drogen, ideaal is dat om restjes te verwerken. Bind wat keukentouw rond een bos verse kruiden en hang die ondersteboven te drogen op een koele plek. Na een week zijn de kruiden gedroogd en ideaal om te verwerken.”
Vuurkruiden
© Shutterstock
50 g korianderbolletjes, gekneusd
50 g jeneverbessen, gekneusd
50 g gedroogde tijm
50 g gedroogde rozemarijn
50 g gedroogde oregano
50 g gedroogde laurierbladeren, grofgehakt
Doen
Meng alle kruiden tot een kruidenmengsel. Deze vuurkruiden zijn ideaal om in de kolen van je barbecue te gooien en zo extra aroma aan je gerechten te geven.
Bewaren
Je kunt deze vuurkruiden tot een jaar in een gesloten pot op een droge plek bewaren.
Vleeskruiden
500 g zeezout
25 g gedroogde basilicum
25 g gedroogde tijm
25 g gedroogde rozemarijn
25 g oregano
25 g zwarte peper uit de molen
Doen
Meng alle ingrediënten samen tot een kruidenmengsel. Je kunt deze vleeskruiden vooral gebruiken om rood vlees zoals rundvlees of lam mee te kruiden.
Bewaren
Deze vleeskruiden zijn tot een jaar houdbaar in een gesloten pot op een droge plek.
Vleesmarinade
© Shutterstock
250 ml olijfolie
125 ml koolzaadolie
125 ml rijstolie
1 bos verse basilicum, grof gehakt
10 g gedroogde basilicum
10 g korianderbolletjes
10 g zwarte peperbollen
10 g gedroogde rozemarijn
6 chilipepers, ontpit
Doen
Mix alle ingrediënten samen in een foodprocessor of blender tot een marinade.
Bewaren
Je kunt die tot een maand in een afgesloten pot in de koelkast bewaren.
Hoofdpunten
Defensieminister Ludivine Dedonder wil in buitenland tanks kopen voor Oekraïne
Nergens meer fraude met sociale woningen dan in Limburg: 186 huurders hebben vastgoed in buitenland
Succesvolle vrouwen herkennen wat Sari Kees meemaakte op de Gouden Schoen: “Het is de totale miskenning”
Frituur moet wijken om Berwijn te verbreden: “Hoezo? Ik wist van niks”
Beste van Plus
Lees meer
GEPROEFD. Een hip, maar sfeervol volkscafé: Hasselt heeft nieuwe bistrobar voor bon-vivants
Waar eet … Arno van ‘Regi Academy’? “Alsof je langs Route 66 een Amerikaanse burger bestelt”
Perfect aperitiefje voor buiten: een kruidige koffie met extra kick voor koude dagen
Onze wijnkenner tipt 4 flesjes om zomaar te kraken, zonder een maaltijd