©  BELGA

Rode Duivels moeten nog steeds vrezen voor Spanje of Portugal in de achtste finale

De Rode Duivels kijken woensdag met extra aandacht naar de vier wedstrijden die nog op het programma staan. De uitslagen bepalen welke tegenstander ze straks treffen in hun 1/8ste finale. Na de uitslagen van de dinsdagwedstrijden in groep D is de kans is gegroeid dat het de beste derde uit groep E wordt, op dit moment is dat Spanje. Maar ook het gevreesde scenario – met de beste derde uit de Groep des Doods met Frankrijk, Duitsland en Portugal – behoort nog tot de mogelijkheden.

Gert Gysen

Stel je voor: 1/8ste finale tegen Portugal of Duitsland, kwartfinale tegen Italië, halve finale tegen Frankrijk en de finale tegen Nederland. Het is een scenario dat vandaag nog steeds tot de mogelijkheden behoort.

LEES OOK. Wie wordt tegenstander van de Rode Duivels in de achtste finale? Alle scenario’s voor alle acht kanshebbers op een rijtje

Dat de Rode Duivels zondag in Sevilla moeten spelen, dat weten we al. Dat er nog een hele week gezeurd zal worden over de extreme hitte en de slecht gemaaide grasmat, daar kan u ook van op aan. Maar om te weten tegen wie de Duivels het in Spanje moeten opnemen, is het nog wachten tot woensdag omstreeks 23 uur, als alle groepswedstrijden afgefloten zijn.

 

 ©  ISOPIX

Finland

We besparen u de technische details, maar op dit moment blijven er volgens het model van de UEFA dat bepaalt tegen welke beste derdes we kunnen uitkomen nog zeven mogelijke combinaties over. In de vier meest waarschijnlijke scenario’s – waarbij Finland zich niet bij de beste derdes schaart – zijn er drie waarin België uitkomt tegen de beste derde van groep E. Momenteel staat Spanje in die groep derde, maar ook Slovakije en Zweden kunnen nog derde worden. Polen gaat mogelijk ook nog door in die groep, maar kan in geen enkele situatie derde worden.

Alleen als die groep E geen beste derde levert en groep F wel, treffen de Rode Duivels de beste derde van die laatste groep – dus wellicht Portugal, Duitsland of Frankrijk.

Tot slot behoort ook nog een 1/8ste finale tegen Zwitserland tot de opties, maar dat kan alleen als de derde uit groep E én die uit groep F slechter doen dan Finland, dat drie punten en een doelsaldo van -2 heeft.