©  AP

Filipijnse president Duterte dreigt met celstraffen voor “dommeriken” die coronavaccin weigeren

De Filipijnse president Rodrigo Duterte wil landgenoten die een coronavaccin weigeren in de gevangenis opsluiten. De uitspraken, tijdens een toespraak maandagavond laat, komen er nu de Filipijnse regering het vaccinatietempo wil versnellen om zo de verspreiding van de besmettelijkere deltavariant te voorkomen. Minister van Justitie Menargo Gueverra zei dinsdag al dat er geen wet is die vaccins weigeren strafbaar stelt.

De “dommeriken” die niet gevaccineerd willen worden, zouden gewoon het land moeten verlaten zodat ze niet meer Filipijnen besmetten. “Het land krijgt te maken met een crisis”, zei Duterte. “Dit is een nationale noodsituatie. Als je je niet wil laten vaccineren, dan laat ik je arresteren.” Duterte kondigde ook aan dat hij dorpsoversten zal vragen om lijsten bij te houden van mensen die het vaccin weigeren.

“Ik denk dat de president enkel expliciete bewoordingen gebruikte om duidelijk te maken dat we ons moeten laten vaccineren en zo snel mogelijk groepsimmuniteit moeten bereiken”, zei minister van Justitie Guevarra. “Als advocaat weet hij dat een vaccin krijgen een wettelijke keuze is.”

Op een totale bevolking van meer dan 100 miljoen zijn, sinds de start van de campagne in maart, al iets meer dan 2 miljoen Filipijnen volledig gevaccineerd.

Meer over Filipijnen