Aangeboden door JOBAT

Hoe is de Belg op de werkvloer?

Belgen zijn anders dan Nederlanders en Duitsers, ook op de werkvloer. Zo zijn we meer gehecht aan hiërarchie. Maar tegelijk doen we graag ons ding.

William VisterinBron: Jobat.be

Ondanks de trend rond zelfsturing en plattere organisatiestructuren in het bedrijfsleven, houden Belgen liefst enige afstand in de arbeidsrelatie met hun managers of leiders. “Privileges en statussymbolen voor onze bazen vinden we normaal”, stelt Peggy De Prins van AMS. “In ruil daarvoor worden we graag opgemerkt, beluisterd en bejubeld door de bazen.”

INDIVIDUALISTISCH

Tegelijkertijd zijn Belgen vrij individualistisch. “We zeggen graag wat we denken en schuwen daarbij de confrontatie niet”, aldus De Prins, die wijst op een spreidstand.

“Medewerkers tonen bijvoorbeeld graag respect voor hun baas, maar achter hun rug doen ze net het tegenovergestelde van wat de baas verlangt of van wat is overeengekomen.”

ZWIJGEN

Medewerkers denken het soms ook beter te weten, maar voelen dat ze zich onvoldoende kunnen uitdrukken. Waardoor de Belg regelmatig zwijgt, zeker tijdens corona, vaak als vorm van stil verzet.

“Maar zulk schaduwgedrag kan wel een serieuze domper zetten op het vertrouwen binnen de arbeidsrelatie”, besluit De Prins.

PARTICIPATIEBAROMETER

AMS, initiatiefnemer SD Worx en Jobat organiseren samen een onderzoek: de participatiebarometer.

Even ontsnappen aan de sleur van je (thuis)kantoor? Laat ons weten of jij gehoord wordt op het werk en maak kans op een weekendje weg t.w.v. 300 euro!

Participatiebarometer

Bron: Jobat.be