Minister Van Quickenborne wil filmen van stoffelijke resten strafbaar maken

Het Duitse medium Bild Zeitung heeft maandagnamiddag op zijn site en YouTube-kanaal onherkenbare beelden van het lichaam van Jürgen Conings gepubliceerd. Het gerecht vermoedt dat Bild ze kreeg van jager Leonard ‘Nard’ Houben die het lichaam ontdekte. Justitieminister Van Quickenborne hekelt de publicatie van de beelden en roept Belgische media op ze niet te verspreiden. Hij wil ook bekijken of het maken van beelden van stoffelijke resten strafbaar kan gemaakt worden.

Bron: BELGA

LEES OOK. Strafdossier geopend naar jager die beelden van lichaam Jürgen Conings zou proberen te verkopen hebben

Bild kon maandag niet bevestigen hoe ze aan de beelden zijn geraakt.

Het Limburgs parket heeft een strafonderzoek geopend naar de feiten. Inhoudelijk wilde de Limburgse procureur Guido Vermeiren daar niet op ingaan. Wel wilde hij kwijt dat het maken en eventueel verspreiden van foto’s of filmpjes van een overleden persoon absoluut niet kan. “Ten alle tijden moet er rekening worden gehouden met de nabestaanden. We voelden ons dan ook moreel verplicht om meteen een onderzoek te starten”, aldus de procureur.

Van Quickenborne: “Dit kan niet door de beugel”

Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) reageert met afschuw op het nemen en verspreiden op buitenlandse media van beelden van het lichaam van Jürgen Conings, en roept de Belgische media op ze niet te verspreiden.

De minister betreurt dat de beelden circuleren. Ze zijn niet afkomstig van mensen betrokken bij het onderzoek. Er wordt alvast ook via gerechtelijke weg aangedrongen om de beelden te verwijderen.

De minister roept de Belgische media op de beelden niet verder te verspreiden.

Ook onze redactie kon de beelden bekijken maar publiceert ze, uit respect voor Jürgen en zijn familie, bewust niet. De minister wil het in de toekomst ook strafbaar maken om beelden van stoffelijke resten te maken. “Het nemen en publiceren van deze beelden is wansmakelijk en verwerpelijk. Dit kan niet door de beugel. Het doet er niet toe over wie het gaat: dader, slachtoffer, of wie dan ook. Dit is moreel verwerpelijk. Laat ons die grens dan ook duidelijk in onze strafwetgeving trekken.”

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.

Meer over Beroepsmilitair Jürgen Conings