LIVE. Hulpdiensten beëindigen hun zoektocht: alle vijf vermisten dood teruggevonden

In de Jos Smolderenstraat op het Antwerpse Nieuw Zuid is vrijdagnamiddag een basisschool in aanbouw deels ingestort. Volg de gebeurtenissen hier op de voet. 

 • 20 gewonden

  In de Jos Smolderenstraat op het Nieuw Zuid in Antwerpen is vrijdagmiddag een basisschool in opbouw deels ingestort. Er zou sprake zijn van al zeker 20 gewonden. Het medisch rampenplan is afgekondigd. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse en vragen de omgeving te vermijden.

 • Ook stelling naast gebouw

  Wat er precies gebeurd is, is nog niet duidelijk. Volgens de eerste informatie lijkt het erop dat de bovenverdieping van de nieuwbouw deels naar beneden is gekomen. Ook een stelling naast het gebouw stortte in.

 • Massaal ter plaatse

  De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse en het medisch rampenplan is afgekondigd. Volgens de Antwerpse politie is er sprake van zeker 20 gewonden. Vermoedelijk gaat het vooral om arbeiders die in het gebouw aan het werken waren. Ze worden op het grasplein voor het gebouw verzorgd.

 • Rekening houden met stormweer

  De brandweer kon reeds een tiental personen van onder het puin bevrijden, maar ook in het gebouw zijn nog enkele personen aanwezig. “De brandweer heeft contact met hen en probeert in het gebouw te raken, maar dat is een moeilijke klus. De stabiliteit van het gebouw is zo goed als nihil, dus we moeten de situatie heel voorzichtig benaderen”, aldus politiewoordvoerder Wouter Bruyns. Er wordt ook rekening gehouden met het stormweer dat mogelijk op komst is.

 • Reactie ooggetuige

  Sofie Praet woont op Nieuw Zuid en kijkt vanop haar terras uit op het schoolgebouw in aanbouw. “Ik was buiten aan het werken op mijn computer toen ik plots een hels lawaai hoorde. Het was precies een grote donderwolk, maar dan maal honderd”, zo zegt ze. “Meteen daarna zag ik een deel van het dak naar beneden vallen, gevolgd door heel veel stof. Ik ben meteen naar buiten gegaan, maar de hulpdiensten waren gelukkig snel ter plaatse.”

 • "Aan het werk op vierde en vijfde verdieping"

  Een Hongaarse arbeider van aannemer Democo was net de stelling gegaan toen het gebouw en de stelling instortten. "We waren met een paar man bezig met het plaatsen van de gevelstenen.  Op de vierde en vijfde verdieping van het gebouw waren mensen een stuk chape aan het openbreken", zegt hij. Zijn team van twaalf is levend en wel uit de instorting gekomen, verschillende collega’s werden naar het ziekenhuis gebracht.

 • Evie Vergauwen (41) stond op haar terras dat uitgeeft op het ingestorte schoolgebouw. "Plots klonk er gedaver, bam bam bam, en stortte het gebouw in. Ik dacht zelfs even dat ons gebouw instortte", zegt ze.
  Net als de rest van haar buren moest Evie haar appartement even verlaten omdat er nog instortingsgevaar is. Een buurvrouw: "Eerst ging de stelling neer, dan de rest van het gebouw. Hier is altijd veel wind maar ze waren ook wel heel snel aan het bouwen. Gelukkig maar dat dit niet gebeurt wanneer er kinderen aan het spelen zijn."
 • Nog geen duidelijkheid over mogelijk dodelijke slachtoffers

  Brandweer Zone Antwerpen bevestigt dat er een twintigtal mensen van onder het puin zijn gehaald. De brandweer heeft contact met verschillende slachtoffers die onder het puin liggen. Over hoeveel personen het gaat, is er nog geen duidelijkheid. Het is ook nog niet geweten of er dodelijke slachtoffers zijn.

 • Ramen en deuren gesloten houden

  De stad Antwerpen vraagt aan omwonenden van de instorting in de wijk Nieuw Zuid om ramen en deuren voorlopig gesloten te houden en binnen te blijven. "De hevige wind kan zorgen voor opwaaiend stof", klinkt het. "De hulpdiensten monitoren de situatie in de omgeving." Er wordt ook nog stormweer verwacht vrijdagavond.
 • Luchtbeeld toont ravage
 • Zes vermisten

  De Antwerpse politie bevestigt dat er nog zes vermisten zijn in het deels ingestorte gebouw. Bij de slachtoffers zijn er vier ernstig aan toe, vier zwaargewonden en een lichtgewonde. Er werd ter plaatse eerste hulp toegediend. 

  De brandweer zoekt verder naar de slachtoffers onder het puin. "Het gebouw is heel instabiel dus we moeten heel voorzichtig zijn. Honden van de civiele bescherming kwamen net ter plaatse om te helpen zoeken.

 • Hoofdaannemer Democo

  "De hoofdaannemer Democo heeft zoals het moet onmiddellijk de dienst Toezicht Welzijn op het Werk op de hoogte gebracht", zegt Pieter Wyckaert, arbeidsauditeur van het Arbeidsauditoraat Antwerpen, wat het 'openbaar ministerie' is binnen de arbeidsrechtbank.
  "Mijn ambt heeft hun aanwezigheid ook gevorderd. Zij zijn ter plaatse, maar het is afwachten of zij snel vaststellingen zullen kunnen doen. Momenteel wordt voorrang gegeven aan het ontzetten van de slachtoffers en de verdere zoektocht. Over een oorzaak kan ik dus nog niets zeggen."
 • BFM
 • BFM

Meer over Instorting schoolgebouw Antwerpen