OVERZICHT. Deze nieuwe versoepelingen gaan al in op 27 juni

Nu alle coronacijfers sterk zijn verbeterd, komen er vanaf zondag 27 juni nieuwe versoepelingen. Dat is niet toevallig de dag waarop de Rode Duivels - als ze maandag niet verliezen tegen Finland - hun achtste finales op het EK voetbal afwerken.

Yves Lambrix

“We zijn op de goeie weg, de cijfers zijn een stuk beter. We zijn geen rood land meer, binnenkort kleuren we waarschijnlijk zelfs groen. De eerder aangekondigde versoepelingen uit het zomerplan kunnen dus doorgaan”, vatte premier Alexander De Croo (Open Vld) de persconferentie na het Overlegcomité aan. De versoepelingen gaan zelfs enkele dagen vroeger dan 1 juli in, namelijk op 27 juni.

HORECA: cafés en restaurants mogen weer tot 1 uur ‘s nachts open blijven, in de plaats van tot 23.30 uur nu. Het gezelschap aan tafel wordt opgetrokken van vier naar acht. Horecazaken mogen ook plexiglas gebruiken op hun buitenterrassen, zodat de tafeltjes iets dichter bij elkaar kunnen worden gezet. Caféspelen zoals biljart of darts worden opnieuw toegelaten, maar dan wel met mondmaskers.

THUIS: ook thuis mogen we binnenkort weer met acht volwassenen samenkomen. Het samenscholingsverbod van meer dan 10 mensen overdag en 4 ‘s nachts gaat op de schop.

WINKELEN: alle beperkingen bij het winkelen worden opgeheven.

WERKEN: telewerk is niet langer verplicht, maar blijft wel aangeraden.

SAMENKOMSTEN: erediensten, huwelijken en begrafenissen mogen tot 200 personen binnen of 400 personen buiten ontvangen. Feesten en recepties binnen kunnen zonder beperking plaatsvinden, zolang er per tafel maximaal acht personen zitten en het sluitingsuur van 1 uur wordt gerespecteerd. Een dansfeest is en blijft niet toegelaten.

EVENEMENTEN: culturele voorstellingen, muziekconcerten of sportwedstrijden mogen binnen 2.000 toeschouwers ontvangen. Iedereen moet nog altijd een mondmasker dragen en op veilige afstand van elkaar zitten. Evenementen buiten, zoals voetbalwedstrijden, mogen tot 5.000 personen ontvangen als er gewerkt wordt het met Covid Safe Ticket. De mondmaskerplicht vervalt bij outdoor-evenementen als men zit. Op grote evenementen mag er ook met afhaalmaaltijden worden gewerkt.

MARKTEN: markten mogen doorgaan met 5.000 aanwezigen en eenrichtingsverkeer. In juli en augustus moet er nog altijd een mondmasker worden gedragen. Dezelfde regels gelden voor kermissen.

JEUGDKAMPEN: jeugdkampen mogen weer met overnachting en met maximum 100 personen. Ook jeugdactiviteiten en het verenigingsleven mogen met datzelfde maximum weer op gang komen. Pre-testing wordt wel ten zeerste aanbevolen.

SPORTEN: amateursporten kunnen doorgaan zonder beperkingen. Kleedkamers en douches mogen opnieuw worden gebruikt.

VAKANTIE: naast uw eigen gezin mag u met acht extra mensen een vakantiehuisje huren. Kinderen onder 12 worden hierin niet meegerekend. Toeristische logies waar plaats is voor groepen groter dan 15, tellen geen beperkingen zolang de protocollen worden gevolgd. Voor 27 landen geldt het ‘noodremprincipe’: Belgen - ook volledig gevaccineerden - die terugkeren uit deze landen moeten verplicht 10 dagen in quarantaine, met een PCR-test op dag 1 en dag 7.

Het volgende Overlegcomité vindt plaats op 16 juli. “Op dat moment zouden veel van de overblijvende beperking afgeschaft moeten worden”, besluit De Croo.

 

 ©  Overlegcomité

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's