vrijdag 18 juni 2021 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

  BELGA

Zelftest

School kreeg 2.125 zelftests, amper één werd gebruikt

Verschillende scholen zitten nog op een berg zelftests die ze niet meer kunnen gebruiken. Het katholiek onderwijs heeft daar de voorbije tijd verschillende signalen van gekregen en raadt scholen met een overschot aan om de zelftesten aan andere scholen of scholengemeenschappen te geven. Andere mogelijkheden zijn gezinsleden van leraren die nog niet gevaccineerd zijn, de zorgsector of jeugdkampen. “Alles is beter dan ze in de vuilnisbak te werpen”, zegt de koepel.

In de basis- en middelbare scholen zijn de voorbije weken 900.000 zelftesten verdeeld. Het was de bedoeling dat leerkrachten zich twee keer per week preventief zouden testen, maar intussen zijn al heel wat mensen gevaccineerd. “Wij hebben op 1 juni 2.125 stuks gekregen en daar is zo goed als geen enkele van gebruikt”, zegt Caroline Van Driessche, algemeen directeur van het katholiek basisonderwijs in Oudenaarde. “Voornamelijk door de hoge vaccinatiegraad. Al onze kleuterleidsters zijn versneld gevaccineerd en ook de andere leraren hebben bijna allemaal al een eerste prik gekregen. Die tests zijn eigenlijk te laat gekomen. De politiek moet zich nu eens beraden wat wij met het overschot moeten doen.”

Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) zegt dat scholen zelf kunnen beschikken over het testmateriaal. “Er zijn veel nuttige bestedingen, zoals in zomerscholen.” (jvde)

Meer over Onderwijs

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws