© atv

Burgemeesters verbieden uitgestelde editie van Tomorrowland: “Mokerslag”

De burgemeesters van Boom en Rumst hebben de vergunningsaanvraag voor Tomorrowland om een uitgestelde editie van het dancefestival te organiseren eind augustus en begin september geweigerd.

Bron: BELGA

LEES OOK. Vandeput behoudt vertrouwen in veilige Pukkelpop

De twee uitgestelde edities waren normaal gezien gepland in de weekends van 27 tot 29 augustus en van 3 tot 5 september. Maar de burgemeesters van Boom en Rumst hebben dat nu verboden. “De openbare gezondheid en de veiligheid van de festivalgangers, de buurtbewoners en iedereen die bij het festival betrokken is, stonden altijd al op de eerste plaats in Boom en Rumst”, zo zegt Jeroen Baert, burgemeester van Boom. “Grote evenementen in de gemeenten zijn alleen mogelijk als de burgemeesters daarvoor toelating geven. Hoewel de epidemiologische situatie verbetert, zou de organisatie van grote evenementen te hoge risico’s met zich mee brengen.”

“Een burgemeester heeft de persoonlijke, wettelijke en morele verplichting om de openbare rust, veiligheid en gezondheid te waarborgen”, zegt ook Jurgen Callaerts, burgemeester van Rumst. “Uit de adviezen die we kregen, blijkt dat het risico op ernstige verstoring van de openbare orde en de openbare gezondheid te groot is. Hoe jammer we het ook vinden voor de organisatie van Tomorrowland, we kunnen geen toelating geven om het festival hier in 2021 te laten doorgaan.”

Ministerieel besluit

De argumentatie zou onder meer zijn dat het ministerieel besluit rond evenementen tot 75.000 personen er nog niet is en dat de politie het bijkomende werk rond het controleren van de Covid Safety Tickets niet ziet zitten.

“Na vijftien jaar intensieve samenwerking voelt dit heel wrang.”

Organisatie Tomorrowland

“Wij hebben echter begrepen van de federale overheid dat beide argumenten erg snel opgelost zijn door de publicatie van een ministerieel besluit en de mogelijkheid door de identiteitscontrole door private security te laten uitvoeren”, zo stelt de organisatie van Tomorrowland in een reactie. “De federale overheid heeft ook duidelijk gezegd dat festivals - mits het strikt respecteren van extra maatregelen - kunnen plaatsvinden na 13 augustus. Dat zullen wij te allen tijde doen. Als Tomorrowland willen we in de eerste plaats een veilig festival organiseren en hebben we al meermaals aangegeven dat we altijd de epidemiologische situatie zullen blijven evalueren.”

LEES OOK. Verlinden kaatst bal terug: “Burgemeesters mogen zelf beslissen”

“Heel wrang”

De organisatoren zeggen nog dat de burgemeester van Boom heeft aangegeven dat ze tegen de beslissing naar de Raad van State kunnen trekken. “Een tweede jaar op rij geen Tomorrowland is sowieso een gigantische ramp voor ons bedrijf, voor de meer dan 1.500 betrokken leveranciers, de vele freelancers en onze duizenden medewerkers. Wij zijn nog steeds 100 procent klaar om alles organisatorisch zo professioneel mogelijk te organiseren. Na vijftien jaar intensieve samenwerking voelt dit heel wrang. Dit moeten we even laten bezinken, dan zullen we bekijken wat onze mogelijkheden zijn.”

“We hebben een strafrechtelijke, maar ook een morele verantwoordelijkheid als burgemeester”, zegt Baert. “Ik zou het persoonlijk erg moeilijk hebben als er naar aanleiding van Tomorrowland een lokale uitbraak zou zijn waarbij slachtoffers zouden vallen. Onze grootste bezorgdheid is dan ook de epidemiologische situatie en de risico’s naar de lokale bevolking toe.”

“Beslissing van het gezond verstand”

Callaerts sluit zich aan bij die uitleg. “Dit is een beslissing van het gezond verstand, niet van het hart”, zegt hij. “Tomorrowland is hier al jaren thuis en we hopen dat we hen in 2022 kunnen terugzien. Maar nu komt het te vroeg, op een moment waarop de epidemiologische situatie nog niet volledig onder controle is en we ook nog geen zekerheid hebben dat dat wel zo zal zijn eind augustus.”

“Dit is een beslissing van het gezond verstand, niet van het hart.”

Burgemeester van Rumst Jurgen Callaerts

De burgemeesters stellen wel dat Tomorrowland juridisch de mogelijkheid heeft om een nieuwe aanvraag in te dienen, maar wijzen erop dat het voor de planning van de politie steeds moeilijker zal zijn om zich nog voor te bereiden op een festival.

Overlegcomité

Toen het Overlegcomité enkele weken geleden besliste dat er na 13 augustus opnieuw grote festivals mogelijk waren in ons land (als de coronacijfers dat toelieten), reageerden de beide burgemeesters nog hoopvol. “We zijn blij dat er een perspectief geboden wordt voor Tomorrowland”, luidde het toen. “Ook wij zouden graag weer zo snel mogelijk naar een soort normale zomer evolueren. Toch blijven we benadrukken dat dit perspectief nog altijd geen groen licht betekent op alle fronten. Het biedt volgens ons hooguit de kans voor Tomorrowland om zich verder voor te bereiden op wat mogelijk een aangepaste editie kan zijn met randvoorwaarden. Hoe dat verder evolueert tegen eind augustus, begin september zullen we allemaal samen moeten afwachten.”

Wijkcomité tevreden

Op dat moment schreven de buurtbewoners van De Schorre, een open brief om hun bezorgdheden te uiten. Onder meer het virologische aspect wrong – “een té groot evenement dat té snel zou komen” –, maar vooral het tweede festivalweekend was een doorn in het oog. Op dat moment is het nieuwe schooljaar al gestart. “In onze drie wijken samen wonen zo’n achthonderd kinderen jonger dan twaalf. Die zouden hun nachtrust helemaal aangetast zien.”

“Ik kan niet zeggen dat we ontevreden zijn met de beslissing tot uitstel. Ook al beseffen we dat het een ramp is voor het festival en bij uitbreiding de hele sector”, zo reageert Jan Dierckx, voorzitter van de raad van een van de drie wijken die grenst aan De Schorre, donderdag.

Volgens Dierckx zitten de buurtbewoners grotendeels op dezelfde golflengte. “Een poll wees uit dat voor 80 procent Tomorrowland niet hoefde. Maar we gingen er eerlijk gezegd van uit dat de trein was vertrokken en niet meer kon worden gestopt. En dat we hoogstens nog konden hopen op wat beperkende maatregelen. Dus ook wij zijn verrast.”

Meer over Tomorrowland