Zot van pizza, pasta en vino? Dit lees je in de Italië-special van Goesting

Ciao Limburg! ‘Goesting’ is voor een keertje ‘Gusto’: een hele week lang, én in uw vertrouwde weekendmagazine, leest u alles over het Italiaanse erfgoed in Limburg. Met tips van bekende Italianen en chefs voor la dolce vita hier bij ons. Lees hier wat er te ontdekken valt.

Hanne Vandevoorde

Deze week voert Goesting Italië uitbundig omdat het precies 75 jaar geleden is dat het ‘kolenakkoord’ werd gesloten. Een deal waarbij Italië en België overeenkwamen om werkkrachten te ruilen voor steenkool. Het begin van de Italiaanse gastarbeiders in onze streek. Én het begin van al die lekkernijen en gewoontes in onze levens.

De vaste rubrieken steken we daarom ook in een ander, voor de gelegenheid groen-wit-rood gekleurd, jasje. We zitten aan tafel met drie Limburgers die lekkers uit Italië importeren. Ontdek het verhaal achter de ‘Rolls Royce onder de gorgonzola’, de lekkerste wijnen en limoncello.

Ga je liever zelf aan de slag? Drie koks met Italiaanse roots delen hun lievelingsrecept. Ook voor het glaasje wijn dat er best bij dat menu past, heeft onze sommelier een handige wijngids voor beginners geschreven.

Genoeg gegeten, tijd voor wat actie. Wandel met een gids door de oudste cité van Limburg: Eisden. Wandelende encyclopedie Jan Kohlbacher (85) nam onze reporter mee door een uniek stukje Limburgs erfgoed, waar de opa van Matteo Simoni nog ijsjes verkocht.

Zin in meer? Dan vind je misschien wel inspiratie tussen deze vijf wandel- en fietstochten door het Limburgse mijnerfgoed.

Voor een goed gesprek zitten we aan tafel met Italo-Limburgers dj Cellini, chef Peppe Giacomazza en Raf Simons’ manager Bianca Quets Luzi. “Als mensen me vragen wie ik ben, begin ik altijd te vertellen hoe mijn grootouders 70 jaar geleden naar België zijn gekomen”, horen we van Marco Cellini. Een gesprek over trots, een onverwoestbare band met het moederland en lekker eten.

Dan is er natuurlijk ook musica, maestro. In de Italiaanse platenkast staat namelijk heel wat meer dan Pavarotti en Laura Pausini. Ontdek hier de favoriete platen van muzikale Italiaanse Limburgers.

Afsluiten doen we rustig met de beste Italiaanse films, boeken en bingetips. Viva Italia!

Meer over Italië

Niet te missen