© Reuters

Greenpeace excuseert zich voor mislukte protestactie met crashende parachutist: “Mensen in gevaar gebracht”

Duitsland en Frankrijk stonden op het punt om hun EK op gang te trappen, maar een parachutist zorgde eerst nog voor wat opschudding. Hij vloog zomaar de Allianz Arena binnen, raakte de spider-cam (een aan kabels opgehangen camerasysteem) en crashte bijna in het publiek. Gelukkig kwam de parachutist - een mileu-activist van Greenpeace - neer op het veld, waardoor er geen slachtoffers vielen.

Thomas Cami

“Helaas verliep niet alles volgens plan”

Milieuorganisatie Greenpeace bood achteraf zijn excuses aan voor de protestactie. “We verontschuldigen ons ervoor dat bij de Greenpeace-actie van vandaag vanwege een technische storing een noodlanding gemaakt moest worden. Mensen werden daardoor in gevaar gebracht en een persoon zou gewond zijn geraakt”, schrijft de Duitse tak van de organisatie op Twitter. “We hopen dat iedereen in orde is. Dit protest was niet bedoeld om het spel te verstoren of mensen te verwonden. De acties van Greenpeace zijn altijd vreedzaam en geweldloos. Helaas verliep niet alles volgens plan met deze campagne.”

Het was volgens Greenpeace de bedoeling dat de parachutist een bal op het veld van de Allianz Arena zou gooien en daarna weer zou wegvliegen. De actievoerder had een motor op zijn rug hangen. Toen hij het stadion binnen vloog, leek hij één van de kabels te raken die aan het dak hangen voor de aansturing van de ‘zwevende’ camera boven het veld. De parachutist raakte daardoor de controle enigszins kwijt en scheerde rakelings over het publiek.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De man plofte met een flinke smak op het veld neer, niet ver van de zijlijn. Enkele Duitse voetballers kwamen even kijken bij de ‘indringer’ hoe het ging. Op de gele parachute stond de naam van de milieuorganisatie en de tekst ‘Kick out oil!’. Greenpeace liet via Twitter weten dat het ging om een protest tegen Volkswagen, één van de sponsors van het EK.

Op tv was niets van het incident van te zien, maar toeschouwers in München deelden beelden via de sociale media. De actievoerder die op nogal gevaarlijke wijze het stadion was binnengevlogen, werd door enkele stewards afgevoerd.

LEES OOK. Bilzenaar maakt hilarisch parodie van parachutist bij EK: “Hoe is het mogelijk, kieken!”

 © Lars Rondags