maandag 14 juni 2021 - Diepenbeek
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Papa Boudewijn leert zoon Jamie schieten op de kermis in Helchteren. Chris Nelis

Corona

Eindelijk weer kermis in het dorp

Hoeselt/Diepenbeek/Helchteren

Geen stormloop, wél kregen de eerste Limburgse kermissen na de coronabeperkingen allemaal blije mensen op bezoek. Met ook wat zenuwen en twijfel: met of zonder mondmasker?

Meer dan anderhalf jaar moest de familie Dorissen wachten om nog eens de kermissfeer te mogen opsnuiven. Afgelopen zaterdag waren ze bij de eerste gezinnen om Helchteren kermis te openen. “Onze kinderen hebben hier echt wel naar uitgekeken”, glundert mama Miranda Geldof. “Ook wij zijn heel blij dat het normale leven weer op gang komt. Het heeft lang genoeg geduurd. Alle attracties gaan we niet doen, maar toch veel”. Papa Boudewijn is al even enthousiast als Mylina (12) en Jamie (8). Welke kraam ze het liefst bezoeken weten ze nog niet, maar met een luchtkarabijn schieten op ballonnetjes behoort alvast tot de favorieten.

Roozendaal

Op de wijkkermis in het Diepenbeekse Rozendaal stonden naast een schietkraam en blikken gooien nog twee kramen én belangrijk, als vijfde een groot terras. “Onze Laurence is super blij. Ze heeft echt uitgekeken naar de kermis”, vertelt mama Frederique Verboven. “En dat ze op draaimolen Fantasia de ‘flosj’ kon vangen, maakt het feest dubbel zo groot. Straks nog het visserspel, de frituur en het terras. Eindelijk valt er weer echt iets te beleven voor de kleintjes. We waren allebei wel zenuwachtig, dat dit eindelijk weer kon.”

Hoeselt

Nieuwerkerkenaar Stijn Bamps en zijn Rekemse vrouw kozen ‘tussenstation’ Hoeselt als woonplaats. Al om twee uur zondagnamiddag zijn ze present op Hoeselt kermis. “We zijn vroeg gekomen om de drukte te vermijden. Of Felix en Florian zich amuseren hangt niet af van het tijdstip. Ik wist wel niet of we een mondmasker moesten dragen of niet. Niet? Dat is wel ok.”

“Eindelijk weer iets te beleven. De kleintjes én ik, we waren allebei best zenuwachtig, dat dit weer terug kon” Mama Frederique Verboven, Rozendaal. “Het mondmasker, dat moet iedereen voor zichzelf uitmaken”, Evie Allaert (Hoeselt).

Hoeselt volgt de federale coronamaatregelen rond de mondmaskerplicht in buitenlucht: mondmasker moet niet, tenzij het te druk is. Niettemin staan aan het begin en einde van het centrum gemeentelijke spandoeken met opschrift: “Vanaf hier mondmasker verplicht”, zonder dat daarover een gemeentelijk reglement bestaat. En dus lopen vele Hoeseltse kermisbezoekers met ‘naakt gelaat’ terwijl een niet zo kleine minderheid zoals de Hoeseltse Evie Allaert en haar echtgenoot gemaskerd blijven. “Iedereen moet dat voor zichzelf uitmaken. Ik heb het nu wel even afgedaan, maar zou het ook niet erg hebben gevonden dat het gewoon verplicht was. Misschien was dat wel beter. Op de attracties zelf is het verplicht. Voor de kinderen blijft de kermis sowieso fantastisch.”

Papa Stijn had voor alle zekerheid een mondmasker mee als zonen Florian en Felix eendjes vissen  FrPe

De Hoeseltse kermisbezoekers twijfelen of ze een mondmasker nog moeten dragen of niet en sommigen dragen één omdat ze het zelf willen. FrPe

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws