© Jo Lambrechts

© Jo Lambrechts

© Jo Lambrechts

© Jo Lambrechts

© Jo Lambrechts

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

COLUMN Jo Lambrechts: Stoem kieke

Kortessem -

Jo Lambrechts schrijft een column over het dagelijkse leven in Kortessem.

Jo Lambrechts

Zou er kippenvlees in Bomaworst zitten? Boma noemde Markske van de Kampioenen vaak een 'stoem kieke'. Waarom stoem, hrt kan toch zo lekker zijn? Dat wij nu in een rustig, landelijk en natuurlijk dorpje wonen, is het resultaat van eeuwen te leven van landbouw en fruitteelt. Maar ook door het feit dat hier geen industrie is, geen autosnelwegen, vliegvelden, treinsporen, kanalen, fabrieken, industrieparken en allerlei activiteiten die lawaai, stank en ambras veroorzaken. Nee, puur natuur! Doch de laatste decennia deemsteren de kleine boeren en zelfs landbouwbedrijfjes stilletjes weg. Toch hebben wij in Kortessem nog honderden hectaren landbouwgronden, weilanden, area's met fruitbomen en bossen. Er zijn zelfs nog een vijftigtal landbouwbedrijven. Sommige veebedrijven zijn dan ook stilletjes aan gegroeid door het feit dat je een bepaalde omzet moet halen om ervan te kunnen leven. Dus honderden mensen die leven van, voor of via de landbouw.

Onze regio is nu een trekpleister geworden voor duizenden toeristen die hier stressloos komen genieten van ons mooie landschap, ons vee, de bloesems, ons fruit, onze wijnen, onze tavernes met lokale producten… Adembenemend, om er kippenvel van te krijgen. Vele huisgezinnen hebben nog een moestuin en houden wat kippetjes. Wist je dat een kip jaarlijks meer dan 50 kilogram keukenafval eet. Het houdt je gras groen en levert bovendien nog dagelijks eitjes. Puur natuur.

En plots haalt Kortessem de nationale media. Hier leven 8.800 mensen, 3.800 varkens, 2.800 koeien en 7.900 kippen. Een kippenbedrijf, dat met alle normen in orde is, wil uitbreiden en iedereen begint te kakelen en zich te moeien over de stikstofproblematiek. De gemeente, de deputatie, de buren, natuurpunt en zelfs het hele Vlaams Parlement met de ministers Demir, alias de ‘moemèt’, Crevits en anderen. Wat een heisa! Het was constant op eieren lopen.

Het milieu is natuurlijk heel belangrijk en de stikstof moet geleidelijk aan gereduceerd. Niet van vandaag op morgen zodoende de boeren geen economisch perspectief meer hebben voor de onmiddellijke toekomst. De normen moeten ook voor alle sectoren hetzelfde blijven en dat is niet zo. De grote industriële bedrijven en het vervoer stoten veel meer uit. De infrastructuur en milieunormen van onze boer zijn al jaren perfect in orde. Ze zaten zelfs onder de drempel van 5 procent stikstofdepositie. Men wilde een nieuwe kippenstal bouwen. Na een dure haalbaarheidsstudie van de boer sleept dit al jaren en maanden aan. Eerst negatief advies, dan positief, dan weer negatief enzovoort... Het lijkt wel een coronaverhaal waarin naïeve politici elkaar, als 'kiekes zonder kop' afschermen. Moegestreden, teneergeslagen en ontgoocheld trekt de boer vandaag zijn aanvraag voor nieuwe stallen in. Ik denk dat hij nog een eitje te pellen heeft met de politici!

Iedereen eet toch graag kippenvlees? Supervers en lekker als het dan nog van een lokale bioboer ‘Mich’ komt, die met passie en liefde voor milieu, dier en natuur zijn zaak behartigt, dan kan deze culinaire creatie alleen maar kiplekker zijn.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio