©  BELGA

Lummenaar Robbe Ghys verslaat Remco Evenepoel in eerste rit Ronde van België

Lummenaar Robbe Ghys heeft de eerste rit in de Baloise Belgium Tour gewonnen. De renner van Sport Vlaanderen - Baloise was de snelste van een kopgroep van drie. Remco Evenepoel, die bijzonder veel indruk maakte, werd tweede. Hij is meteen de eerste leider in de Belgische rittenkoers. “Het is een van de mooiste momenten dat ik al heb meegemaakt in mijn carrière”, aldus Ghys.

Tom Mas

LEES OOK. Ritwinst Robbe Ghys zorgt voor euforie bij Sport Vlaanderen-Baloise: “Dit was machtig”

Het was aanvallen bij de start in de Baloise Belgium Tour. Eerst waren ze met vijf, daarna met acht. De namen: Julien Van den Brande, Gianni Marchand (Tarteletto - Isorex), Jan-Willem van Schip, Yoeri Havik (BEAT Cycling), Tom Wirtgen (Bingoal - Pauwels Sauces - WB), Robbe Ghys, Arne Marit (Sport Vlaanderen - Baloise) en Thijs Aerts (Baloise - Trek Lions). In het peloton genoten ze rustig verder van het zonnetje. De kloof met de leiders bedroeg al snel twee minuten.

In het peloton werd er al gedacht aan de Vlaamse Ardennen, waar een rondje wachtte met de Berg ten Houte. Deze stevige puist is bekend van Dwars door Vlaanderen. In het eerste uur werd er iets meer dan 43 kilometer afgelegd. Stevig. De jongens van Deceuninck - Quick-Step, Qhubeka-ASSOS en Alpecin-Fenix maakten onderweg tempo. Een fel gehavende Zdenek Stybar voerde de troepen aan. De Tsjech was goed ingepakt na zijn stevige val in Dwars door het Hageland.

Na een lunchpauze groeide de voorsprong even naar meer dan drie minuten, maar dan ging het peloton opnieuw knallen. Philippe Gilbert schudde dan net voor Berg Ten Houte aan de beruchte boom. Yves Lampaert rook het gevaar, maar Jonas Rickaert haalde de twee heren terug. Stilte voor de storm op de scherprechter van de dag.

Trein Remco

Dan was het moment van Remco Evenepoel gekomen. Terwijl Nikki Terpstra parkeerde, versnelde de winnaar van de editie van 2019. De eerste poging mislukte, maar dan ging Evenepoel opnieuw. Victor Campenaerts knalde naar het wiel van de man uit Schepdaal. De twee gingen vol door en kwamen snel aan de kop van de koers. Daar konden enkel Marchand en Ghys volgen.

 

 ©  BELGA

Letterlijk, want Evenepoel maakte er op Vlaamse wegen een echte tijdrit van. Kilometers lang reed hij op kop, terwijl een aanval van Gilbert het peloton in stukken deed breken. De sprinters vielen één voor één af. Maar de kloof kon de ex-wereldkampioen niet overbruggen.

De voorsprong liep onder impuls van Evenepoel gestaag op, tot een halve minuut. Het ging zo hard dat ook Campenaerts gewoon niet kon overpakken. Dat frustreerde de jonge Evenepoel, die op iets minder dan kilometer van de streep misbaar maakte richting zijn medevluchters.

 

Het was wachten op de puistjes van de Vlaamse Ardennen. Evenepoel danste naar boven alsof het niets was. Het gezicht van Campenaerts verraadde andere dingen. De wereldrecordhouder kreeg krampen en parkeerde volledig. Hij stapte zelfs van de fiets. Het teken voor Evenepoel om zich écht plat te leggen richting de Berg ten Houte. Maar daar bleven Ghys en Marchand er, na wat hangen en wurgen, aanhangen en dus werd het een spurt met drie.

LEES OOK. VIDEO. Remco Evenepoel rijdt zo hard dat Victor Campenaerts krampen krijgt en van de pijn van de fiets stapt

Evenepoel ging, hoe kan het ook anders, van kop aan maar werd gepasseerd door de snelle Robbe Ghys. Die pakte een fantastische overwinning, voor Evenepoel en Marchand. De kopman van Deceuninck - Quick-Step is door de verzamelde bonificatieseconden wel de eerste leider. Jasper Philipsen won op 28 seconden de sprint om plek vier.

LEES OOK. Remco Evenepoel na demonstratie in Baloise Belgium Tour: “Ik heb me geamuseerd, maar er kunnen nog wat procentjes bij

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ghys: “Niet durven dromen”

“Het was het plan om sowieso mee te gaan vandaag, ik wou echt in de vlucht zitten”, deed ritwinnaar Robbe Ghys achteraf zijn verhaal. “Dat het zo zou aflopen, had ik nooit durven dromen. Er was een goede verstandhouding in de kopgroep met allemaal slimme jongens, we deden allemaal lange beurten. Opeens zag ik Remco komen, dat had ik echt niet verwacht. Ik kreeg de opdracht om gewoon het wiel te houden en te blijven vechten om voor te blijven. Ik wist dat ik het kon afmaken in de sprint en ik kreeg vertrouwen dat ik het kon afmaken. Evenepoel ging echt hard, maar ik had de opdracht om in het wiel te blijven. Dat was misschien niet de mooiste manier maar ik moest het doen, anders had ik niet gewonnen. Het klassement is geen doelstelling, ik heb totaal niet gewerkt op de tijdritfiets. Het is alleszins een van de mooiste momenten dat ik al heb meegemaakt in mijn carrière.”