maandag 7 juni 2021 - Showbizz en cultuur
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 

Harry en Meghan kersverse ouders van dochtertje ‘Lilibet Diana’

Waarom Meghan en Harry hun dochtertje Lilibet Diana hebben genoemd

Lilibet “Lili” Diana, zo heet het jongste dochtertje van de Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle. Opvallend: het meisje werd vernoemd naar haar overgrootmoeder Queen Elizabeth en haar oma prinses Diana.

“Lili is vrijdag 4 juni geboren om 11.40 uur in het Barbara Cottage Hospital in Santa Barbara in California”, lieten Harry en Meghan weten in een statement. “Lili is vernoemd naar haar overgrootmoeder, Hare Majesteit The Queen, wier bijnaam Lilibet is. Haar tweede naam, Diana, werd gekozen als eerbetoon aan haar geliefde grootmoeder.”

LEES OOK. Britse media verwelkomen “onze kleine prinses”, maar er is één uitzondering

Verrassend, gezien de relatie tussen Harry, Meghan en The Queen het afgelopen controversiële jaar sterk onderkoeld leek. Een slimme zet? “Ik denk dat het in de eerste plaats een emotionele keuze is - recht uit het hart”, zegt onze royalty-expert Wim Dehandschutter. “Ze brengen een eerbetoon aan twee van de belangrijkste vrouwen uit het leven van Harry. Elizabeth is de grootmoeder voor wie hij nog steeds een eindeloos respect heeft, en Diana de moeder die hij op veel te jonge leeftijd heeft moeten afstaan. In de tweede plaats geloof ik dat ze gevoel voor timing hebben. Want het komt ook op een bijzonder moment. Zo kort na de dood van prins Philip, van wie wordt geloofd dat hij de enige persoon nog was die de Queen nog bij haar zelfgekozen bijnaam Lilibet aansprak. Op zijn doodskist lag trouwens een brief met die koosnaam. En Diana zou straks, op 1 juli, 60 zijn geworden.”

Toenaderingspoging

Diana, het blijft een beladen naam. “Natuurlijk, omdat die gelinkt is aan de zwartste passage uit de recente geschiedenis van de Britse koninklijke familie. Dus in die zin vind ik het een wijze beslissing om haar ‘pas’ als tweede naam te gebruiken. Zo zadel je die baby niet op met een loodzware erfenis en een eeuwige vergelijking met de grootmoeder die ze nooit gekend heeft. Maar tegelijk breng je een mooie hommage.”

En dan komt er toch ook een stukje pr bij. “Ik zie het in de derde plaats ook onvermijdelijk als een charmeoffensief, noem het gerust een pr-campagne. Met Lilibet en Diana zetten ze twee namen uit de Britse koninklijke familie een generatie voort, wat toont dat ze hun banden met de monarchie willen herstellen. Er is de voorbije maanden veel kapot gemaakt, vooral door het fameuze interview met Oprah Winfrey. De naamskeuze kan dus geïnterpreteerd worden als toenaderingspoging.”

Meer over Royal baby

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws