© Rene Janssen

© Benny Odeur

© Rene Janssen

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Limburgs Landschap: Spitsmuizen

Maasmechelen -

Dirk Ottenburghs, medewerker van natuurvereniging Limburgs Landschap vzw, leidt ons rond in de wondere wereld van fauna en flora in de Limburgse natuur.

Dirk Ottenburgs

Muizen, ze staan niet op de favorietenlijst bij de meeste mensen. Zeker niet als ze in je woning opduiken. Toch hebben de spitsmuizen een streepje voor op dit gebied. Zo’n lief, klein diertje in een – voor zijn formaat veel te grote – muizenval lokt soms nog wel medelijden op. Terecht.

De spitsmuizen zijn – in mijn niet-muizenkenner-ogen - de ‘sulletjes’ van de groep bij de muizen. Met hun piepkleine oogjes en oren, gecombineerd met een lange, spitse snuit vermoed ik dat ze door de veel grotere bos- en huismuizen constant gepest worden. En pesten, dat hoort niet. Ze leiden dan ook een verborgen leven, liefst in hun eentje.

Er zijn verschillende soorten spitsmuizen. De bekendste – die we het vaakst tegenkomen – is de huisspitsmuis. Ze komt dus, zoals je verwacht, vaak in onze huizen voor. Dan heb je de bosspitsmuis – in het bos dus, de waterspitsmuis – die leeft in het water en is een zeldzame verschijning, de veldspitsmuis – waar zou die voorkomen? En tenslotte de dwergspitsmuis. Deze laatste is een van de kleinste zoogdieren in ons land. Supercute dus!

Al deze leden van de ‘Spitse-familie’ moeten we koesteren. Ze hebben heel veel insecten en andere beestjes op hun menu staan die ze netjes voor ons opruimen. Dus moest je een spitsmuis in huis hebben, dan kan je ze best proberen te vangen met een valletje waar ze niet in sneuvelen. Daarna is het makkelijk om ze netjes los te laten in je tuin of iets verder van huis. Maar nog beter is om ze met open armen te ontvangen. Ze zorgen dat je van heel wat lastige beestjes op een natuurlijke manier verlost raakt. Vrienden met voordelen noemen wij dat. Of is dat iets anders?

Foto huisspitsmuis en waterspitssmuis (foto 1 en 3): Rene Janssen, bosspitsmuis: Benny Odeur, waterspitsmuis

https://limburgs-landschap.be

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio