zaterdag 29 mei 2021 - Limburg
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Milieueconoom prof. Tom Kuppens en onderzoekster Lise Janssens van de UHasselt willen weten hoe duurzaam de Limburger is.  Boumediene Belbachir

Grootste Limburgonderzoek Ooit

Hoe duurzaam is de Limburger? Al 4.318 mensen gaven hun mening

Hasselt

In minder dan een week tijd hebben al 4.318 Limburgers deelgenomen aan Het Grootste Limburgonderzoek Ooit: Duurzaamheid. “Een mooi begin, maar we willen nóg meer mensen bereiken”, zegt UHasselt-onderzoekster Lise Janssens.

Vul hier zelf de vragenlijst in. De online bevraging wordt best ingevuld vanop een vaste computer. Via de smartphone loopt de enquête soms vast.

Al voor de vierde keer slaan Het Belang van Limburg en de UHasselt de handen ineen voor Het Grootste Limburgonderzoek Ooit. “In dit deel focussen we op de vraag hoe duurzaam de Limburger is”, zegt milieueconoom professor Tom Kuppens van de UHasselt.

Het Centrum voor Milieukunde en het Onderzoekscentrum Regioanalyse van de universiteit stelden een online vragenlijst op waarin wordt gepeild hoe duurzaam de Limburger is en wat hij denkt over sociale thema’s als klimaatopwarming, droogte, armoede en boskap. Het is de eerste keer dat Limburgers op zo’n grote schaal over het begrip duurzaamheid worden bevraagd.

Propere lucht

Minder dan een week na de eerste oproep hebben al 4.318 Limburgers de online vragenlijst ingevuld. “Een fantastische start, maar we willen nog veel meer provinciegenoten bereiken”, zegt onderzoekster Lise Janssens. “Op die manier worden onze resultaten representatief voor de hele provincie en kunnen we hopelijk ook analyses maken tot op gemeentelijk niveau. Maar dat lukt enkel als we mensen uit elk hoekje van de provincie bereiken.”

De enquête invullen duurt een kwartiertje. In ruil helpt u niet alleen de onderzoekers van de UHasselt, maar ook uw provincie en uiteindelijk uzelf. “Natuurlijk is dit goed voor elke Limburger. Wie wil er nu niet in een schonere wereld wonen, met meer groen en propere lucht?” zegt hoofdredacteur Indra Dewitte van Het Belang van Limburg, die de stem van elke Limburger wil laten horen. “We willen als regionale krant niet alleen voelen wat er leeft in onze provincie, maar op basis van de resultaten ook zaken aankaarten en waar nodig mee aan de kar trekken.”

“Beleidsmakers en ondernemers kunnen achteraf aan de slag met deze resultaten”, vult Lise Janssens aan. “Als ze weten waarom de Limburger bepaald duurzaam gedrag wel of niet vertoont, kan het beleid daarop worden afgestemd en gaan we hopelijk naar een meer duurzame samenleving.”

Surf naar hbvl.be/onderzoek en vul de enquête in.

Meer over Het Grootste Limburgonderzoek ooit

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws