©  Foto Marc Van Hecke

EK baanwielrennen in Wit-Rusland geannuleerd na schandaal met journalist die van vliegtuig werd geplukt

Het EK baanwielrennen in Wit-Rusland gaat niet door. Dat heeft de Europese wielerunie beslist. Aanleiding is de politieke crisis die ontstaan is doordat het land een vliegtuig dat liet omleiden naar Minsk om een journalist te arresteren die deel uitmaakt van de oppositie.

Wim ConingsBron: Het Laatste Nieuws

Wit-Rusland dwong de vlucht die onderweg was van Athene naar Vilnius, om te landen. Aan boord zat het vooraanstaande Wit-Russische oppositielid Roman Protasevitsj, die opgepakt werd. Hij werd al langer gezocht door de Wit-Russische autoriteiten.

Sindsdien heeft de Europese Unie strenge sancties afgekondigd tegen Wit-Rusland. Eén daarvan is dat alle Europese luchtvaartmaatschappijen niet meer naar het land zullen vliegen, wat al een praktisch probleem zou opleveren voor eventuele deelnemers.

“We hebben de situatie de voorbije dagen van nabij gevolgd en vandaag/donderdag hebben we beslist het EK van Minsk te annuleren”, vertelde Enrico Della Casa, voorzitter van de Europese Wielerfederatie. “Momenteel werken we aan een alternatieve oplossing om de renners van onze vijftig lidstaten dit seizoen toch nog een EK te laten rijden.”

Eerder lieten Nederland en Duitsland al weten geen afvaardiging te sturen omwille van de politieke crisis. Ons land was er evenmin happig op naar Minsk te reizen. “Als Wit-Rusland niet tegemoetkomt aan de vragen van de Europese Unie, dan maakt het regime volgens mij zelf een kruis over het EK in Minsk”, zei Minister van Sport Ben Weyts in Het Laatste Nieuws.

In januari besliste de Internationale IJshockeyfederatie (IIHF) ook al om het WK weg te halen uit Wit-Rusland na druk van sponsors en tegenstanders van president Alexander Lukashenko. Na het voorval met het afgeleide vliegtuig afgelopen zondag in Minsk is de diplomatieke situatie van de Wit-Russen alleen maar delicater geworden.