Limburgse Wandelchallenge: verborgen fruitvallei is wandelparadijs in Sint-Truiden

Sint-Truiden -

Doe De Limburgse Wandelchallenge, en wandel de héle provincie door. In elke gemeente tipt de burgemeester zijn of haar favoriete route. Waarnemend burgemeester van Sint-Truiden, Jelle Engelbosch (N-VA), wandelt graag in de fruitvallei.

Leonie Vanhove

Meedoen aan De Limburgse Wandelchallenge? Lees hier alles over de uitdaging, mooie prijzen en alles wat je moet doen om deel te nemen.

“Het meest bijzondere aan Sint-Truiden is dat je van het levendige stadscentrum meteen in de

Waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch 

Waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch ©  belga

natuur stapt. Natuurgebied Volmolen is lange tijd een verborgen plekje tussen de Molenbeek en de Logebeek geweest. Het voorbije jaar hebben heel wat mensen, onder wie ik, het herontdekt.” Engelbosch looft ook de veelzijdigheid van de wandeling. “De wisselende uitzichten trekken me aan. Samen met mijn hond wandel ik het liefst op de grotendeels onverharde wegen langs weilanden, hooilandjes, poelen en hoogstamboomgaarden. Heerlijk genieten van de natuur.”

Van aan de achterkant van het station volgen we de bruine X’en, die ons naar de Fabriekstraat brengen, waar de blauwe wandeling start. Wat verderop splitst de route. Wij gaan naar rechts, over een bruggetje achter volkstuintjes door het weiland in.

Natuur nabij de stad

We wandelen over de verkeersvrije Volmolenweg, die ons over de Molenbeek leidt. Gemoedelijk kabbelt de stroom door het landschap. Talloze vogeltjes houden zich schuil in de hagen en trakteren ons op een concert. Hun zang wordt begeleid door het ritselen van populierenbladeren in de wind.

We wandelen door een lappendeken van akkers, fruitweiden en weilanden. Laagstamfruit wisselt af met hoogstamboomgaarden waar koeien onder de bomen liggen te herkauwen. Een groot deel

 

 ©  rr

van dit gebied wordt beheerd door de Watering van Sint-Truiden. We kuieren via een veldweg langs een boomgaard, het natuurgebied Volmolen in. In de verte zien we Stayen liggen, het stadion van STVV. We waren zowaar al vergeten dat we hier op een boogscheut van het stadscentrum zitten.

Glijbaan over de Molenbeek

We komen aan wat, zeker voor kinderen, het hoogtepunt van de wandeling is: een ruime speel- en picknickweide. Aan een poel kan je vanop vlonders het waterleven bestuderen en speelelementen zoals paaltjes en evenwichtsbalken nodigen uit tot spelen. Topattractie van dienst: een lange glijbaan en wiebelbrug over de Molenbeek. De vrolijke infoborden met weetjes, vragen en doe-opdrachten rond fruit, bijen en kikkers zorgen voor extra interactie.

We verpozen even op een van de picknickbanken, voor we verder trekken langs hoogstamboomgaarden met vooral kersenbomen. Sommige zijn voorzien van bordjes waarop we de namen van oude variëteiten aflezen. Vroege Krakers, Bruine Bigarreau, Lukkers: het klinkt ons als poëzie in de oren. Wij zijn nog wat te vroeg, maar als je hier in juni-juli passeert, mag je van de kersen proeven die je vanaf het wandelpad kan plukken.

We komen terug aan de Volmolenweg en zo aan de volkstuintjes. Wie wil, kan de wandeling combineren met de langere rode of oranje lus.

(Lees verder onder de afbeelding)

 

 ©  rr

Praktisch

Wandeling: Verborgen Moois fruitvallei

Startplaats? Boomgaardenstraat in Sint-Truiden. Parkeren kan aan het station of in de Fabrieksstraat.

Lengte? 3,3 km, 4.500 stappen in 50 minuten

Signalisatie? Volg de blauwe ruit

Nodig? Waterdichte wandelschoenen

Meer info over deze en vele andere Limburgse wandelingen: www.wandeleninlimburg.be.

Download hier de GPX-versie.

De blauwe route in Sint-Truiden 

De blauwe route in Sint-Truiden ©  www.wandeleninlimburg.be

Veel wandelplezier!

In samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Kempen en Maasland, Lage Kempen en de Provincie Limburg.