Dit weten we over de klopjacht op Jürgen Conings

Hechtel-Eksel/Leopoldsburg/Dilsen-Stokkem -

Beroepsmilitair Jürgen Conings uit Dilsen-Stokkem is nog steeds spoorloos. Zijn vluchtauto werd dinsdagnamiddag gevonden in het natuurdomein Heuvelsven in Dilsen-Stokkem. In de wagen lagen de zwaarste wapens, maar de militair zou nog steeds zwaarbewapend zijn. Woensdag verzamelde zich een grote politiemacht rond het Nationaal Park Hoge Kempen in de zoektocht naar Jürgen.

Nancy Vandebroek/Cedric Lagast/Dirk Coosemans

Volg hier de laatste info over de zoektocht naar Jürgen Conings

De speciale eenheden waren dinsdagavond massaal aanwezig in de Dilserse bossen. Alle buurtbewoners werd gevraagd om voor hun eigen veiligheid binnen te blijven en hun huizen niet te verlaten. Nadat een voertuig in het bos werd aangetroffen, kwamen de manschappen van de ontmijningsdienst DOVO ter plaatse. Het parket bevestigde later dat bij het om de grijze Audi Q5 ging waarin de veertiger rondreed. Ook werd er rekening mee gehouden dat de man zich mogelijk verschanst hield in de bossen.

LEES OOK. Jager vond auto van Jürgen Conings in het bos: “Draadjes gingen van klink naar granaat”

Rond 23 uur keerden de speciale eenheden terug uit het bos en vertrokken ze. De lokale politie bleef er wel actief. Er cirkelde ook na middernacht nog een helikopter boven het gebied.

(Lees verder onder de video)

De wagen van Jürgen Conings wordt getakeld. © TP

Rond middernacht kwamen de speciale eenheden uit de Dilserse bossen. DOVO was tot laat bezig met de wagen van de Dilsenaar (46) ©  TP

Omstreeks 2.30 uur woensdagochtend arriveerde een takelwagen om de wagen van de militair uit het bos van het domein Heuvelsven in Dilsen-Stokkem te halen. Twee uur later vertrokken de nog aanwezige mensen van het lab en DOVO om daarna gevolgd te worden door de takelwagen met de getakelde auto van de beroepsmilitair. Nadat de takelwagen uit het bos was vertrokken, werd de veiligheidszone opgeheven.

LEES OOK. De Croo over klopjacht op zwaarbewapende militair: “Dit is een gevaarlijke situatie”

Park afgesloten

Woensdag werd er verder gezocht met een helikopter. Wat zijn de intenties van de militair? Is hij op de vlucht? Wacht hij het goede moment af om toe te slaan? Of is er sprake van een wanhoopsdaad? De politiediensten, zo luidt het, houden nog steeds ernstig rekening met een confrontatie. De grootste wapens zijn dan wel in de auto achtergebleven, maar het wapenarsenaal in zijn bezit is groot genoeg om een “kleine oorlog te voeren.”

LEES OOK. Vrees voor confrontatie met Jürgen Conings: 2.000 patronen en genoeg wapens voor kleine oorlog

Uit voorzorg wordt ook het Nationaal Park Hoge Kempen afgesloten rond woensdagmiddag. “In overleg met het crisiscentrum heb ik inderdaad bevolen om het Nationaal Park Hoge Kempen te sluiten”, bevestigt gouverneur Jos Lantmeeters. “Er geldt een verbod om te wandelen en fietsen.”

LEES OOK. Nationaal Park sluit, gouverneur vraagt er weg te blijven

De auto van de militair werd getakeld.  ©  JEFFREY GAENS

Bewapend en gevaarlijk

De zoektocht naar de veertiger, die al enige tijd stond geseind, startte nadat politie Kempenland rond het middaguur een oproep had gekregen dat de militair zich in de buurt van Leopoldsburg bevond. Vandaar zou hij zich naar Hechtel-Eksel hebben begeven. “Het is belangrijk om hem te traceren gezien hij zeer waarschijnlijk vuurwapens bij zich heeft”, klonk het bij de politie Kempenland. “Hij is potentieel gevaarlijk.”

LEES OOK. Een raketwerper en een machinepistool: met deze wapens ging de militair aan de haal

Dat hij als gevaarlijk bestempeld wordt, blijkt uit een lijst van het OCAD, het orgaan voor dreigingsanalyse. In die lijst staat de man in de categorie ‘potentieel gevaarlijk extreemrechts’.

Bij de zoekactie werd woensdag ook de hulp van Defensie ingeroepen. © Jeffrey Gaens, zb

Woensdagnamiddag zijn knallen te horen en rookpluimen te zien in het Nationaal Park Hoge Kempen, waar de speciale eenheden zoeken naar Jürgen C..  © Tom Palmaers

De veertiger is sinds zijn achttiende bij het leger maar kluste twaalf jaar bij als bewakingsagent bij Securitas. Hij is verbonden aan de kazerne van Peutie maar was ook als instructeur actief in de kazerne van Leopoldsburg waar hij militairen moest voorbereiden op buitenlandse missies. De militaire inlichtingendienst hield hem al in de gaten wegens zijn extreemrechtse gedachtegoed. Ook de staatsveiligheid zou de man in het oog hebben gehouden en bij de politie is hij bekend voor onder meer slagen en verwondingen en wapenvertoon.

LEES OOK. Defensieminister Dedonder beveelt intern onderzoek naar extreemrechtse militairen

 ©  TP

Fitnesslessen

“Een stevige, vriendelijke gast”, typeren de buren de man nochtans. De 46-jarige woont in een moderne vrijstaande woning in Dilsen-Stokkem. “We wisten wel dat hij extreemrechtse sympathieën had. Hij organiseerde hier ook de buurtwacht in de straat: via een WhatsApp-groepje waarmee we elkaar konden waarschuwen over verdachte bewegingen. Over Marc Van Ranst of over virologen hebben we hem nooit iets verkeerds horen zeggen. We wisten dat hij in het leger zat, en dat hij veel bezig was met fitness en bodybuilding. Hij heeft ook een aantal keer in Afghanistan gezeten.”

LEES OOK. Wie is Jürgen C.? Dit weten we over de militair

In zijn tuin bouwde de veertiger onlangs een loods, waarbinnen hij een fitness uitbouwde. Maar omdat fitnessruimtes dicht moesten wegens corona, besloot hij in januari om zijn fitnesslessen in openlucht verder te zetten: op een plein in het hart van Dilsen. “Nu de fitnesscentra nog gesloten zijn, denk ik erover om een outdoor militaire fitnesstraining te geven in het park te Dilsen. Dit is trainen op een ander niveau en in buitenlucht. Kan aangepast worden voor zowel de beginnende als ervaren sporter”, schreef hij op Facebook. “Gisteren goedkeuring gekregen van Mevrouw de Burgemeester voor training in het park van Dilsen”, kondigde hij aan op 6 januari. “Waarvoor dank! Echter is het coronavirus een spelbreker daar we maar met maximaal 4 personen inclusief mezelf mogen deelnemen. Geen zorg, ik ben van plan het iedere zaterdagochtend te laten plaatsvinden zodat iedereen die wil kan deelnemen.” En ook nog: “Vergeet je mondmasker niet!”

De man gaf fitnesstraining in Dilsen. ©  rr

“Hij heeft het schepencollege om toestemming gevraagd om toestellen in het park te mogen zetten”, zegt burgemeester Sofie Vandeweerd (Open Vld). “We hebben toestemming gegeven, in het licht van de coronamaatregelen, omdat er op dat moment geen indicaties waren dat er een probleem zou zijn. Volgens ons is daar nooit veel volk op afgekomen.”

Op zijn Facebookpagina zijn foto’s en video’s van trainingen in Amerikaanse stijl te zien: er wordt met grote tractorbanden en boomstronken gesleurd, in touwen geklommen en over touwladders geklauterd.

De man is beroepsmilitair. ©  rr

Machinepistool

Binnen de veiligheidsdiensten circuleerde dinsdag een bericht dat opriep om de man “met uiterste voorzichtigheid te benaderen”. Het OCAD kondigde korte na de middag een “punctueel dreigingsniveau 4” af, wat betekent dat er elk moment gevaar van de man kon uitgaan. Vermoedelijk reed hij rond in een kogelwerend vest en was hij in het bezit van P-90-machinepistool, een licht semiautomatisch wapen dat kogelwerende vesten kan doorboren. Die wapens en enkele raketlanceerders zou hij hebben gestolen uit een kazerne.

Speciale eenheden kammen Heuvelsven in Dilsen-Stokkem uit op zoek naar de voortvluchtige militair. Video: Tom Palmaers

“Er is de vrees dat hij geweld pleegt tegen zichzelf of tegen anderen, het doelwit blijft troebel”, klonk het bij het parket. In een afscheidsbrief zou de veertiger hebben laten verstaan dat hij zich niet levend zou laten pakken en dat hij het gemunt had op politici en virologen die hij eerder ook al zou hebben bedreigd. Marc Van Ranst en zijn gezin werden uit veiligheidsmaatregelen alvast overgebracht naar een beveiligde locatie.

LEES OOK. Marc Van Ranst getuigt vanuit safehouse over Jürgen Conings: “Ik herinner me zijn foto nog”

Militair vorig jaar al opgepakt voor bedreigingen tegen Van Ranst

De veertiger uit Dilsen-Stokkem is vorig jaar in de zomer al eens opgepakt voor verhoor nadat de federale politie weet had gekregen van bedreigingen aan het adres van viroloog Marc Van Ranst. Die maakte het nieuws toen zelf bekend in een interview. “Ik ben wel wat verwensingen en bedreigingen gewoon, maar de federale politie heeft klaarblijkelijk informatie opgevangen die meer au sérieux moet worden genomen.” Het zou gaan om plannen van mensen van extreemrechtse signatuur die het gemunt zouden hebben op zijn woning. “Maar hoe concreet de info is, vertelde de politie mij niet”, aldus Van Ranst toen. De professor weigerde toen een permanente bewaking van zijn woning. Hij stemde er wel mee in dat een politiewagen om het uur in de straat passeerde. De dreiging zal geen invloed hebben op zijn werk als viroloog, noch op zijn persoonlijke opvattingen, verzekerde hij.

LEES OOK. Doodsbedreigingen en politiebescherming: Marc Van Ranst is al een jaar lang doelwit

Na uitlatingen van de militair op sociale media startte het parket Limburg eerst een opsporingsonderzoek. Later werd het een gerechtelijk onderzoek. De Dilsenaar werd in juli opgepakt voor verhoor maar werd later weer vrijgelaten.

Grote politiemacht zoekt zwaarbewapende militair die onder andere Marc Van Ranst bedreigde in Hechtel.  © GVB

 ©  GVB

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio