Kermisman Eugeen Vanlingen staat te popelen om er weer in te vliegen. © Karel Hemerijckx

Eindelijk weer kermis: eerste Limburgse foren in Hoeselt en Diepenbeek

Diepenbeek/Hoeselt -

Foorkramers en kermisliefhebbers kunnen hun hart stilaan weer ophalen. Midden juni staan in Hoeselt en in Diepenbeek de eerste Limburgse kermissen na de gedwongen coronastop op de agenda. “We hebben het overleefd, maar nu mag het wel weer beginnen”, zegt kermisman in hart en nieren Eugeen Vanlingen.

Chris Nelis en Dirk Jacobs

Er is weer uitzicht op een pak smoutebollen, eendjes vissen en een rondje op de molen. Van 11 tot en met 13 juni trekt Hoeselt de kermiscarrousel in Limburg weer op gang. In hetzelfde weekend staat ook in de Diepenbeekse wijk Rozendaal kermis op het programma. “We willen op deze manier de foorreizigers een warm hart toedragen”, zegt Diepenbeeks burgemeester Rik Kriekels (N-VA). “Maar tegelijk vinden we ook dat er stilaan weer meer beleving in het dorp mag komen. Uiteraard met inachtneming van alle maatregelen. Eén week na de wijkkermis in Rozendaal hebben we onze grote kermis in het centrum. Nu al voelen we bij de foorkramers meer belangstelling dan anders. Het wordt een grote, fatsoenlijke kermis, waarbij we vrachtwagens en andere woonverblijven elders gaan parkeren zodat het Marktplein optimaal bezet kan worden.”

Superblij

“We zijn superblij dat het eindelijk weer mag en kan”, zegt ook Eugeen Vanlingen. “Al is het vandaag nog niet helemaal duidelijk hoe het precies moet. Maar dat komt nog wel. We krijgen eerst wat aanloop, en in juli kunnen we dan opnieuw van start in de grotere steden. Hier en daar zien we gemeenten die de agenda aanpassen. Zo schuift de kermis in Bilzen bijvoorbeeld op naar juli. Elders gaan vanaf dan de kermissen door zoals gewoonlijk.”

Wijkkermissen

In Hasselt krijgt deelgemeente Stevoort de primeur. “Wij mikken daarvoor op het eerste weekend van juli”, zegt burgemeester Steven Vandeput (N-VA). “De hele zomer lang staan er vervolgens een hele rij kermissen gepland in Hasselt, zodat we uiteindelijk perfect kunnen toeleven naar de grote septemberfoor. Tegen dan hopen we dat het merendeel van de mensen ingeënt is, zodat de kermis min of meer normaal kan verlopen.”

In Genk zal wellicht de kermis in Winterslag, de tweede grootste na die van 1 mei in het centrum, de start worden. “Al zijn we er nog niet helemaal uit”, zegt Genks burgemeester Wim Dries (CD&V). “We hopen alleszins dat we het hele gebeuren mee op gang kunnen trekken. De mensen snakken naar ontspanning in alle vormen.”

Investeren

Blijft de vraag hoe de foorkramers de coronaperiode hebben beleefd, en vooral overleefd. “Dat is redelijk gelukt”, zegt Eugeen Vanlingen. “In België hebben een 200-tal kramer die eetwaren verkopen langs wegen en op pleinen hun zaak kunnen opstellen zodat ze een inkomen hadden. Die keren nu terug naar de kermissen. In de andere branches staan links en rechts wel kramen te koop, maar vaak van mensen die er meerdere uitbaten en aan een wissel toe zijn. Er zijn zelfs knappe nieuwe dingen op komst. Die waren al besteld en worden nu, ook door corona, pas geleverd. Er zullen zeker nieuwigheden op de kermissen te zien zijn. We zijn echt heel gemotiveerd om er weer in te vliegen.”