©  luc daelemans

Fietstip van een peloton rockers: 50 km door Haspengouw via knooppunten

Borgloon -

Goesting kiest het wiel van een gelegenheidspeloton en rijdt hun favoriete route mee. Deze week: een tocht van 50 kilometer in het zog van twee Limburgse rockers. “Met muzikanten kan je een peloton vullen.”

Christof Rutten

Meer info over de te volgen knooppunten vindt u onderaan dit artikel (origineel gepubliceerd op 26 mei 2021)

Ze gaan op tournee door Europa, spelen late shows en overnachten soms in schurftige hotels. Maar naast muziek maken, beklimmen Bert Vliegen uit Bree en Mattias Jonniaux uit Zonhoven ook zo vaak als ze kunnen hun koersfiets.

Bert (29) is een muzikale duizendpoot die op en naast de rockpodia zijn ding doet. Hij zingt bij rockband Teen Creeps en hij toert door Europa met Sophia, de band van de Amerikaanse artiest Robin Proper Sheppard. Daarnaast werkt hij in zijn studio als mixer en producer mee aan tal van andere projecten, zoals aan de albums van Whispering Sons.

Mattias (27) is drummer bij 30.000 Monkies en El Yunque, Limburgse bands met een goeie hoek af. “Vorig jaar was ik normaal gezien voor de derde keer op tournee door Europa gegaan met 30.000 Monkies”, zegt Mattias. “Voor het eerst in fatsoenlijke hotels. Geen kraakpanden meer, of schurftige hotels. En toen kwam corona.”

Bandfoto aan de start in Borgloon.  ©  luc daelemans

Gelukkig hebben ze naast alternatieve muziek een passie voor de koersfiets. Fotograaf Luc schiet al wat beelden op de markt van Borgloon. “Dit heeft opvallend veel weg van het nemen van een bandfoto”, klinkt het. Voor zowel Bert als Mattias geldt dat de liefde voor de fiets al aanwezig was, maar dat corona (en dus afgelaste tournees en dergelijke) hen een extra boost heeft gegeven. “Vroeger waren we ‘goed weer fietsers’”, zegt Bert. “Maar als ik nu ergens naar toe kan met de fiets in plaats van met de auto, dan pak ik de fiets.”

Zoals in: langs het kanaal helemaal naar Antwerpen fietsen om een band te checken die hem gevraagd had als producer. “110 kilometer, altijd maar rechtdoor. Mijn saaiste tocht ooit. En die job is ook nog eens afgeketst.”

Beukendreef

Over de tocht die we samen voor Goesting maken, is hij een pak meer lovend. “Ik had al lang geen route meer gemaakt via de fietsknooppunten. Dat deed ik vooral in het begin en ondertussen heb ik heel Limburg doorgefietst. Maar dit nog eens doen voelt heel goed: hoe prachtig zijn die wegjes. Het is een goede reminder om tussen onze andere tochten dit af en toe te blijven doen.”

In de rode Beukendreef van Mechelen-Bovelingen. ©  CRu

De 50 kilometer die de twee hebben uitgestippeld is inderdaad top. We maken een grote lus vanuit Borgloon. De route slingert over verlaten landbouwwegen – in het begin toch – door het prachtige heuvellandschap van Haspengouw. Van Borgloon gaat het naar Broekom, Mechelen-Bovelingen, Jeuk en de rand van Sint-Truiden. Via de Romeinse Kassei gaat het weer richting vertrekpunt. Het is een frisse aprilochtend als we het doen, maar de kou maakt snel plaats voor het ontwakende landschap: de bloesems barsten en meer dan één keer kijken we bewonderend uit over de vergezichten over akkers, bosjes en kerktorens die over de horizon komen piepen. Een van de hoogtepunten onderweg is de passage door Mechelen-Bovelingen. Het stukje door de rode beukendreef richting kasteel, de witte wegen in een deken van groen, bruin en geel onder een staalblauwe lucht. Ook de passage langs het kasteel van Heers en de mysterieuze Torenburcht in Brustem doen opkijken. Het laatste rechte stuk over de Romeinse kassei zit vol bekende landmarks. Zelfs op een maandagochtend is het hier op sommige stukken over de koppen lopen.

 ©  luc daelemans

Even naar het Atomium

Bert en Mattias gaan regelmatig samen fietsen. Vaak kiezen ze een thema voor een tocht. “Een etappe langs bepaalde terrasjes of bedevaartplekken. De muur van Hoei ook, beklimmingen in de Ardennen... Laatst stelden we vast dat we nog nooit het Atomium hadden gezien. Wel, toen zijn we eens op en af naar Brussel gefietst.”

Ook andere muzikanten gaan soms mee. “Er zijn veel muzikanten die fietsen. Je kan er een heel peloton mee vullen. Er zijn ook wel overeenkomsten tussen coureurs en muzikanten. Vaak on the road, weg van huis. De fascinatie voor elk detail van je instrument, of het nu een gitaar of fiets is.”

 ©  luc daelemans

Is fietsen rock-’n-roll? “Mmm, er zijn opvallend veel drummers die fietsen”, zegt Bert. “Het moet iets zijn met het ritme, het fysieke ook. Drummers hebben sowieso de meest inspannende job in een band.”“Bullshit. Ik geloof er niks van”, zegt Mattias. “Er zijn in ieder geval minder gitaristen die het doen. Maar dat zijn dan ook diva’s.”

De laatste rechte lijn op de Romeinse kassei. ©  CRu

Praktisch

Aard van het parcours

Een heuvelachtige trip van kerkdorp naar kerkdorp in agrarisch gebied. Volledig verhard. Af en toe stevig klimmen.

Afstand

50 km

Vertrekpunt

Centrum Borgloon.

Knooppunten

154 - 151 - 537 - 536 - 158 - 160 - 165 - 181 - 182 - 184 - 185 - 134 - 168 - 169 - 161 - 162 - 153 - 152 - 154

Elektrische fiets huren?

Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek, Stationsplein 8 (parking 5), Borgloon. Info:

shop.fietsparadijslimburg.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer