©  BELGA

Ben Weyts (N-VA) maakt extra middelen vrij voor veiligheidsmaatregelen in scholen

Bron: BELGA

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft 24 miljoen euro extra middelen vrijgemaakt voor veiligheidsmaterialen in scholen. Met dat geld kunnen de schoolbesturen onder meer CO2-meters kopen. “Scholen doen nog steeds grote inspanningen om open te blijven, het is dus maar logisch dat Vlaanderen extra financiële inspanningen doet. De coronafactuur zal niet blijven liggen bij scholen”, aldus Weyts.

Sinds 10 mei kunnen alle leerlingen van het leerplichtonderwijs terug voltijds terug naar de klas. De scholen doen grote inspanningen om een zo veilig mogelijke omgeving te creëren en dat brengt kosten met zich mee. Zo wordt er bijvoorbeeld geïnvesteerd in extra poetsmateriaal, vloerstickers en CO2-meters. De Vlaamse regering maakte al twee keer eerder extra middelen vrij om deze coronafacturen op te vangen voor de scholen. 

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft nu opnieuw 24 miljoen euro extra middelen vrijgemaakt voor veiligheidsmaterialen in scholen. Zo kunnen ook de coronakosten voor het tweede en derde trimester opgevangen worden. Het leeuwendeel van de middelen gaat naar het gewoon basisonderwijs (13,5 miljoen euro) en het gewoon secundair onderwijs (6,6 miljoen euro), maar ook het buitengewoon onderwijs, het Deeltijds Kunstonderwijs, de Centra voor Volwassenenonderwijs, de Centra voor Basiseducatie, de Centra voor Leerlingenbegeleiding en de internaten kunnen rekenen op extra werkingsmiddelen. 

Scholen kunnen deze extra veiligheidsmiddelen ook nog steeds gebruiken om CO2-meters te kopen. Weyts heeft alle scholen bij de start van het derde trimester aangeschreven om hen hieraan te herinneren. CO2-meters zijn niet duur in aankoop en laten toe om de luchtkwaliteit in lokalen snel en eenvoudig te controleren. Scholen kunnen ook intekenen op groepsaankopen en krijgen van de onderwijskoepels, het Gemeenschapsonderwijs en het Agentschap Zorg en Gezondheid ook ondersteuning voor de aankoop en het gebruik ervan.

Meer over Onderwijs

Aangeboden door onze partners