©  AP

Evenepoel en Van Aert krijgen er grote concurrent bij voor Tokio: Tom Dumoulin keert terug en mikt op olympische tijdrit

Tom Dumoulin wordt opnieuw profrenner. De renner van Jumbo-Visma zette begin dit jaar zijn carrière on hold maar heeft na een bezinningsperiode besloten toch door te gaan op het hoogste niveau. Dat heeft het team zonet bevestigd nadat Wielerflits vanochtend met het nieuws uitpakte.

Dumoulin zou in competitie terugkeren tijdens de Ronde van Zwitserland. Bedoeling is om zich klaar te stomen voor de olympische tijdrit in Tokio. En dat is belangrijk nieuws voor onder anderen Remco Evenepoel en Wout van Aert. Dumoulin is een voormalig wereldkampioen tijdrijden en bijgevolg een bijkomend kanshebber op een medaille in de discipline waar ook Van Aert en Evenepoel hun zinnen op hebben gezet.

De Nederlander nam begin dit jaar afstand van de fiets omdat hij zich de vraag stelde of hij überhaupt nog wel deel van het profpeloton wilde uitmaken. Recent kwamen er signalen dat hij toch weer zin had gekregen in de wielersport. Zo was hij te gast in de Amstel Gold Race en werd hij ook meermaals opnieuw op zijn koersfiets gesignaleerd. Dumoulin is een ex-winnaar van de Giro en stond ook in de Tour al op het podium.

“Hij keert terug in de Ronde van Zwitserland”, zei ploegleider Addy Engels vanmorgen aan de start van de Giro-rit. “Ik zat zelf niet mee in het traject om Tom te begeleiden en heb ook gewoon de mededeling gekregen dat hij terugkeert, maar ik veronderstel dat het goed gaat met hem. Als iemand de beslissing neemt om even een pauze te nemen om zijn toekomst te heroverwegen en die keert dan terug, dan ga ik er vanuit dat hij er klaar voor is én wij er klaar voor zijn.”

De tijdrit op de Olympische Spelen is het grote doel. “Nou, hij begint met de Ronde van Zwitserland, dan het Nederlands kampioenschap tijdrijden en het NK op de weg en dan richting Spelen”, zegt Engels. “Al is het niet aan onze ploeg om die selectie te maken. Of dit een verrassing is? Ja en neen. Ik had werkelijk geen idee welke kant hij op zou gaan. Stoppen of doorgaan, beide opties waren heel reëel.”

(gvdl, wvo)

Meer over Tom Dumoulin

Aangeboden door onze partners