©  ISOPIX

Snellere tweede prik AstraZeneca: “Vaccinatiecampagne kan twee weken worden versneld”

“Door het interval van twaalf weken naar acht weken te brengen voor het AstraZeneca-vaccin, kunnen we onze vaccinatiecampagne met twee weken versnellen.” Dat zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V).

Bron: BELGA

Beke en de andere ministers in het IMC Volksgezondheid beslisten woensdag om de tijd tussen twee prikken met het AstraZeneca-vaccin met vier weken in te korten. Dat is mogelijk dankzij het toegenomen aantal leveringen en laat toe dat de hele vaccinatiecampagne iets vroeger zal eindigen.

De kortere tijdspanne zal van toepassing zijn voor alle uitnodigingen voor AstraZeneca-vaccinaties die de vaccinatiecentra vanaf donderdag 13 mei versturen. Het gaat dus om uitnodigingen voor vaccinaties vanaf de week van 24 mei, zeggen minister Beke en het agentschap Zorg en Gezondheid in een reactie. De beslissing zorgt er ook voor dat met de huidige leverschema’s bijna iedereen al tegen midden augustus volledig gevaccineerd kan zijn.

“We hebben in Vlaanderen nog altijd de ambitie om tegen 11 juli iedereen vanaf 18 jaar de kans te geven zich een eerste keer te laten vaccineren. Een tweede prioriteit is ook om zo veel mogelijk mensen zo snel mogelijk volledig te vaccineren”, zegt Beke. “Door het interval van twaalf weken naar acht weken te brengen voor het AstraZeneca-vaccin, kunnen we onze vaccinatiecampagne met twee weken versnellen.”

LEES OOK. Tweede prik met AstraZeneca wellicht al na 8 weken in plaats van 12

Volgens woordvoerder Joris Moonens van Zorg en Gezondheid wordt met het kortere interval vermeden dat de leeftijdsgroep boven 41 jaar die als laatste AstraZeneca zou krijgen veel langer op zijn tweede prik moet wachten dan de rest van bevolking. “Nu kunnen we de meeste mensen tegen midden augustus volledig vaccineren. We kunnen dat kortere interval nu ook invoeren zonder snelheid te verliezen bij het toedienen van eerste dosissen en dus zonder de ambitie voor 11 juli in het gedrang te brengen.”

Kijk hier wanneer jij (ongeveer) gevaccineerd zal worden (opgelet: de nieuwe informatie over AstraZeneca is hier nog niet van toepassing):

Motivatie

Vlaanderen hoopt dat het kortere tijdsinterval nog meer mensen kan motiveren om zich te laten vaccineren en zowel hun eerste als hun tweede dosis niet uit te stellen of te weigeren. Door hen tegen midden augustus al volledig te kunnen vaccineren, zijn die mensen ook beter beschermd als er tegen het einde van de zomer weer meer evenementen kunnen plaatsvinden, luidt het.

Moonens wijst er nog op dat wie zijn eerste prik met AstraZeneca reeds kreeg, toch nog rekening zal moeten houden met een interval van twaalf weken. Op de eventuele vraag om de tweede prik te vervroegen, kan niet worden ingegaan. Dat zou immers de vaccinatiecampagne weer vertragen, doordat er dan de eerstvolgende weken minder dosissen beschikbaar zouden zijn voor eerste dosissen. Ook voor de organisatie van de vaccinatiecentra is dit niet mogelijk.”

Wegens het opduiken van verschillende varianten van het coronavirus zal over enkele maanden mogelijk nog een derde prik nodig zijn van de coronavaccins. De Europese Commissie sloot met Pfizer en BioNTech alvast een overeenkomst voor de aankoop van 1,8 miljard bijkomende dosissen, aangepast aan de circulerende varianten. Maar over die eventuele derde prik is nog niets beslist. De Task Force vaccinatie is daar nog volop mee bezig, zegt de woordvoerster van Beke woensdag.

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer