©  Monique Abrahams

Limburgse Wandelchallenge: door velden en bossen op de Groote Heide van Pelt

Pelt -

Doe De Limburgse Wandelchallenge, en wandel de héle provincie door. In elke gemeente tipt de burgemeester zijn of haar favoriete route. De Peltse burgemeester Frank Smeets (CD&V) kan van thuis uit vertrekken richting Groote Heide.

Leonie Vanhove

Meedoen aan De Limburgse Wandelchallenge? Lees hier alles over de uitdaging, mooie prijzen en alles wat je moet doen om deel te nemen.

De wandeling in het natuurgebied Groote Heide is ongeveer acht kilometer lang. Smeets volgt

Burgemeester Frank Smeets ©  rr

echter geen specifieke route. “Ik kom daar zo vaak dat ik mijn weg er ondertussen wel ken.” Het is dan ook de perfecte tocht als je van landelijke rust houdt. “Bovendien loopt er de Warmbeek. Die vind ik prachtig omdat het een van de meest visrijke beken van Limburg is. Ook is hij nooit rechtgetrokken in de jaren 60 en 70. Hij heeft met andere woorden zijn natuurlijke vorm nog”, aldus de burgemeester van Pelt.

We vertrekken aan de parking bij De Bosuil in Sint-Huibrechts-Lille. De mooie grote speeltuin en het gezellige terras lonken, maar dat is voor als we terug zijn. Wij wandelen voorbij de mobilhomeparking en langs de ‘Boskapel’, een klein maar fijn kapelletje. Iets verderop steken we de Warmbeek over die hier goed verscholen tussen de bebouwing stroomt. De wandeling gaat verder langs de buitenwijken van het Teutendorp Sint-Huibrechts-Lille.

Dennen voor de mijnen

We stappen richting velden en bossen. Via een smalle verharde weg lopen we tussen de akkers door en worden al snel beloond met de eerste mooie vergezichten over de velden. Dit stukje van

De Warmbeek ©  Monique Abrahams

de wandeling wordt muzikaal ondersteund door het geloei van koeien. Wij stappen verder en laten stilaan de verharde wegen achter ons, en volgen het karrenspoor tussen de weilanden. Het mulle zand laat ons meteen merken dat we door de arme Kempen wandelen.

Het typische weidelandschap verandert langzaamaan en aan onze linkerkant beginnen de bossen. Aan de rand van het pad zien we nog vele eiken en andere jonge loofbomen, maar verderop in het bos zijn er vooral dennenaanplanten. In deze arme zandgrond van de Kempen werden vorige eeuw immers overal dennenbossen aangeplant om stuthout te leveren voor de mijnbouw.

Speeltijd

We slaan een breed bospad in en komen uit achter het erf van een grote boerderij. Het pad loopt verder langs een mooi maar nat natuurgebiedje, hier krijgt de Warmbeek volop plaats om te meanderen. Stilaan laten we de bossen achter ons. Tussen de velden en akkers genieten we even van de mooie vergezichten, om even later opnieuw een dennenbos in te duiken.

De bomen maken plaats voor paardenweides, wij volgen een rustig karrenspoor door de velden. Stilaan gaan we terug richting bewoonde wereld en verharde wegen. Zo komen we terug aan bij ons vertrekpunt aan de Bosuil. Kinderen kunnen zich nog even uitleven op de speeltuin en dat terrasje hebben we ondertussen ook wel verdiend.

De speeltuin aan De Bosuil ©  Monique Abrahams

Praktisch

Wandeling: De Groote Heide in Sint-Huibrechts-Lille

Startplaats? Bosuilstraat 4 in Pelt

Lengte? 8,2 km, 11.000 stappen in 2 uur

Signalisatie? Volg de oranje bol in wijzerzin

Meer info over deze en vele andere Limburgse wandelingen: www.wandeleninlimburg.be

Download hier de GPX-versie.

De oranje route in Pelt ©  www.wandeleninlimburg.be

Veel wandelplezier!

In samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Kempen en Maasland, Lage Kempen en de Provincie Limburg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer