Natuurgebied Schulensbroek in Herk-de-Stad ©  rr

Limburgse Wandelchallenge: de drassige laagvlakten van Herk-de-Stad

Herk-de-Stad -

Doe De Limburgse Wandelchallenge, en wandel de héle provincie door. In elke gemeente tipt de burgemeester zijn of haar favoriete route. De burgemeester van Herk-de-Stad, Bert Moyaers (Vooruit), trekt op pad doorheen het Schulensbroek.

Leonie Vanhove

Meedoen aan De Limburgse Wandelchallenge? Lees hier alles over de uitdaging, mooie prijzen en alles wat je moet doen om deel te nemen.

Burgemeester Moyaers houdt zijn werkvergaderingen tegenwoordig in het Schulensbroek. “We

Burgemeester Bart Moyaers ©  Boumediene Belbachir

bespreken daar dus al wandelend onze agendapunten,” legt hij lachend uit. Maar de burgervader komt ook helemaal tot rust in het natuurgebied. “Je hebt er zulke mooie landschappen. Je kan er bovendien niet alleen heel wat vogels spotten, maar ook reetjes. Die komen natuurlijk niet heel dichtbij, maar toch mooi om zien.” Naast de vele beestjes zijn er ook verschillende mooie open ruimtes. “Het is dus een rustige wandeling in een zeer mooi gebied, met veel diertjes”, besluit de burgemeester.

We vertrekken aan De Sint-Janstoren in de Herkse deelgemeente Schulen. In de buurt staat het beschermd monument ook wel bekend als de ‘Oude Toren’. Het is een overblijfsel van een 15de-eeuwse kerk. Via de Beerbostraat stappen we naar een onverhard paadje in de richting van een landschap van hooi- en weilanden, knotwilgen en poelen.

Trechter van rivieren

We bevinden ons in het Schulensbroek, één van de grootste natuurreservaten van Vlaanderen, dat Europese bescherming geniet. In dit moerassig gebied inventariseerden kenners al meer dan 450 plantensoorten. De Vrienden van het Schulensbroek zorgen, samen met lokale landbouwers, voor een passend beheer. Ze krijgen daarbij hulp van schapen en Franse runderen van het ras Blonde d’Aquitaine.

Zo’n 90% van het regenwater dat in Haspengouw valt, stroomt via beken door het Schulensbroek.

 ©  rr

We lopen een stuk langs de Herk op en zien nog talloze waterlopen en grachten. Een fietspad leidt ons naar een picknickbank. Hier genieten we van het weidse uitzicht over het laagland.

Eeuwenlang stond dit gebied meermaals per jaar onder water, wat weleens tot ernstige overlast leidde in de omringende dorpen en de stroomafwaarts gelegen stad Diest. Met de aanleg van een wachtbekken, het Schulensmeer, trachtte men in de jaren 70 het water in te dijken.

Gakkende ganzen

We vervolgen onze weg tussen de velden en drassige hooilanden. Het gakken van ganzen is hier alomtegenwoordig en we zien reigers en aalscholvers overwieken. Met meer dan 250 soorten is het Schulensbroek een paradijs voor vogelliefhebbers, waaronder weidevogels, die op de grond broeden. Daarom moet je je viervoeter absoluut aan de leiband houden. Zelfs de visarend komt hier weleens een vers visje uit de sloot graaien. Om hem te spotten, moet je echter veel geluk hebben.

We beklimmen de buitendijk, vanwaar we het Schulensmeer in de verte zien blinken. Wat verderop dalen we de trappen af en duiken opnieuw de velden in. Fietspaden en rustige straatjes leiden ons terug naar het centrum van Schulen.

(Lees verder onder de afbeelding)

 ©  rr

Praktisch

Wandeling: Schulensbroek

Startplaats? Kiezelweg 117 in Herk-de-Stad

Lengte? 5,2 km, 7.100 stappen in 1 uur 20 min

Signalisatie? Volg de blauwe ruit

Belangrijk? Honden verplicht aan de leiband

Meer info over deze en vele andere Limburgse wandelingen: www.wandeleninlimburg.be.

Download hier de GPX-versie.

De blauwe route in Schulensbroek in Herk-de-Stad ©  www.wandeleninlimburg.be

Veel wandelplezier!

In samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Kempen en Maasland, Lage Kempen en de Provincie Limburg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer