©  ISOPIX

Ook Nederland versoepelt, met de handrem op

Niet alleen in ons land werd er dinsdag nagedacht over versoepelingen van de coronamaatregelen. In Nederland maakte premier Mark Rutte bekend dat er vanaf volgende week wellicht weer wat meer mogelijk zal zijn, al hield hij een slag om de arm.

De Limburger/Belga

Nederland gaat volgende week waarschijnlijk weer wat verder van het coronaslot. Sportscholen mogen dan weer open en een bezoek aan de dierentuin en een pretpark wordt weer mogelijk. Bovendien liggen buitenlandse reizen weer in het verschiet. Ook buiten sporten kan weer met wat meer mensen: er is een limiet van 30 deelnemers, waarbij iedereen 1,5 meter afstand houdt. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan.

Bovendien mogen liefhebbers weer naar toneelclubs en muziekscholen. Dit kan, net als bij sport, met maximaal twee personen plus een docent. Alle contactberoepen zijn toegestaan. Dat betekent dat ook de laatste categorie, de sekswerkers, de deuren weer mogen openen.

Sportscholen

Er komen ook meer mogelijkheden om binnen te sporten, waar veel Nederlanders al maanden naar snakken. De coronakilo’s kunnen er dan eindelijk weer af worden getraind. Sportscholen en zwembaden gaan bijvoorbeeld weer open. Er is een maximum van 30 personen per ruimte en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Wedstrijden en publiek zijn ook hier niet toegestaan. Kleedkamers zijn gesloten, behalve in zwembaden.

Maar ook is er meer mogelijk ter ontspanning. De openingstijden voor de terrassen, nu nog van 12.00 tot 18.00 uur, worden verruimd naar 6.00 tot 20.00 uur. Zo moet het mogelijk worden dat bezoekers meer verspreid over de dag naar het terras kunnen. Alle voorwaarden blijven gelden. Zoals maximaal 50 personen op een terras en maximaal 2 personen aan een tafel op 1,5 meter afstand, tenzij dit mensen zijn uit eenzelfde huishouden.

Vakantieplannen

Ook kunnen er voorzichtig vakantieplannen worden gemaakt. Vanaf 15 mei worden de negatieve reisadviezen voor in elk geval Portugal, de Griekse eilanden en de Spaanse eilandengroep de Balearen opgeheven. Net als voor IJsland en Finland. Het huidige negatieve reisadvies voor de hele wereld loopt af op 15 mei. Vanaf dan wordt er weer per land of gebied gekeken naar de stand van de epidemie.

Bioscoop en theater

Sommige sectoren moeten nog even geduld hebben. Voor bioscopen, theaters, en grootschalige evenementen, bijvoorbeeld sportwedstrijden met veel publiek, is het nog te vroeg, omdat de wet die toegangstesten mogelijk maakt nog wacht op goedkeuring van het parlement.

Restaurants moeten de deuren ook nog even gesloten houden. Die komen pas bij de volgende stap van het openingsplan aan bod. Als de cijfers het toelaten mag er dan ook weer binnen worden gegeten bij horecagelegenheden. Pas op 1 juni wordt bekeken of deze fase van het plan op 9 juni kan ingaan.

Ziekenhuizen

Het is overigens ook nog niet helemaal zeker dat stap twee komende week al wordt gezet. Als het aantal patiënten dat wordt opgenomen in de ziekenhuizen niet met minimaal 20 procent is gedaald ten opzichte van de piek van de coronagolf, wordt de versoepeling gepauzeerd, zoals de ontslagnemende regering dat noemt. Zo’n hard criterium is voor stap drie nog niet gedefinieerd. Maandag 17 mei weegt het kabinet nog de laatste stand van zaken om definitief te besluiten over het doorgaan van de versoepelingen van fase twee.

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's