Vzw Viruswaanzin dient klacht in tegen Marc Van Ranst

De vzw Viruswaanzin zal woensdag bij het Mechelse gerecht een klacht met burgerlijke partijstelling indienen wegens laster en eerroof tegen viroloog Marc Van Ranst. Viruswaanzin pikt het niet dat Van Ranst hen beticht van bendevorming nadat enkele lezers berichten met doodsbedreigingen jegens de professor hadden gepost op de website van de vzw.

Bron: BELGA

LEES OOK. Marc Van Ranst bedreigd op website viruswaanzin: “Hij gaat eraan. De opdracht is gegeven”

De afgelopen dagen waren enkele commentaren gepost onder een artikel op de website van de vzw. Daarin werden doodsbedreigingen geuit aan het adres van Marc Van Ranst. Die laatste merkte de berichten op en liet op zijn eigen sociale media verstaan dat dit om bendevorming tegen hem gaat. Viruswaanzin noemt de beschuldigingen ongehoord en dient nu een klacht tegen hem in.

“Voor wij de berichten zelf hadden opgemerkt en ze door de auteurs ervan zelf waren verwijderd, had de heer Van Ranst ze zelf al verspreid via zijn eigen sociale media, die meer dan 100.000 volgers hebben”, zegt voorzitter Michael Verstraeten. “De betrokkenen vonden zelf dat de berichten erover waren. Viruswaanzin kent deze lezers niet als medewerkers van de vzw, heeft afstand genomen van deze berichten en onmiddellijk actie ondernomen om er zich van te vergewissen dat deze berichten niet gemeend waren.”

“Na de overdreven dramatisering van de coronacrisis door de heer Van Ranst, dramatiseert hij nu op systematische wijze berichten met bedreigingen die tegen hem worden geuit. Daarbij gebruikt hij steevast dezelfde techniek: bericht delen met zijn 100.000 volgers en dramatiseren met overdrijvingen, foute informatie of foute inhoud”, gaat hij verder. “De commentaren op de blogs van Viruswaanzin worden op een termijn van enkele uren maar door een paar tientallen mensen gelezen. Door ze op zijn eigen Twitteraccount te delen, verspreidt hij de berichten zelf aan een groot publiek.”

Sinds de tweet van Van Ranst ontving de vzw al tientallen dreigmails en werd de website gehackt. “Van Ranst zet de bevolking op en creëert daardoor zelf een klimaat van conflict”, klinkt het nog. “Daarom werd een afspraak gemaakt om morgen om 10.30 uur een klacht met burgerlijke partijstelling neer te leggen bij de Onderzoeksrechter te Mechelen wegens laster en eerroof en lasterlijke aangifte bij de overheid.”

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's