©  AP

Japanse regering twijfelt niet over doorgaan Olympische Spelen: “We gaan er alles aan doen”

De Japanse premier Yoshihide Suga is niet van plan af te zien van de Olympische Spelen in zijn land, nu de druk vanuit de bevolking toeneemt om dat wel te doen. “We gaan er alles aan doen om in deze tijd van de coronapandemie het leven en de gezondheid van de mensen te beschermen én een veilig sportevenement te organiseren”, zei hij maandag in het parlement.

Bron: BELGA

De oppositie had Suga gevraagd de Olympische Spelen van Tokio opnieuw uit te stellen, ofwel in zijn geheel af te gelasten. Een enquête wees uit dat zestig procent van de bevolking dit ook wil. Een online petitie die oproept af te zien van de Spelen in Tokio werd inmiddels door ruim 300.000 Japanners ondertekend.

Het Internationaal Olympische Comité (IOC) heeft al meerdere keren laten weten dat de Olympische Spelen doorgaan. Het plaatselijke organisatiecomité in Tokio heeft al wel veel voorzorgsmaatregelen getroffen om het evenement met zo weinig mogelijk risico’s te laten plaatsvinden. De Spelen werden in 2020 vanwege de pandemie al met een jaar uitgesteld.

 

 ©  AP

Bach stelt bezoek aan Japan uit

Het bezoek van IOC-voorzitter Thomas Bach aan Japan, waar komende zomer (23 juli - 8 augustus) de Olympische Spelen gehouden worden in de hoofdstad Tokio, is uitgesteld vanwege de recente heropflakkering van het coronavirus in het land, zo maakte het organisatiecomité van de Spelen maandag bekend.

Bach zou aanvankelijk begin komende week (17 en 18 mei) Japan bezoeken. In meerdere prefecturen, waaronder Tokio, is enkele weken geleden de noodtoestand echter opnieuw afgekondigd. Intussen werd die in vier prefecturen, waaronder opnieuw Tokio, reeds verlengd tot en met 31 mei. Het zorgt wereldwijd voor zenuwachtigheid, want de Spelen moeten over 74 dagen van start gaan.

Ook de doortocht van de olympische vlam doorheen het land verloopt met de nodige obstakels. De gouverneur van de prefectuur Okayama besliste immers dat de doortocht niet zoals gepland op hoofdwegen van enkele steden kan plaatsvinden. Een alternatief is er vooralsnog niet. Eerder zette de prefectuur Fukuoka al het licht op rood voor de fakkeltocht.

Uit meerdere peilingen is gebleken dat een meerderheid van de Japanners voorstander is om de Olympische Spelen opnieuw uit te stellen, of zelfs definitief te annuleren. De Japanse Naomi Osaka, de nummer twee van de wereld in het vrouwentennis, vraagt dan ook aandacht voor de “ongemakkelijke situatie” waarin het land zich bevindt. “Natuurlijk zou ik willen zeggen dat de Spelen gewoon doorgaan, want ik ben een sportvrouw en hierop heb ik mijn hele leven gewacht”, vertelde ze in aanloop naar het WTA-toernooi van Rome. “Maar de huidige situatie kan mensenlevens in gevaar brengen, dus moet daar zeker over gepraat worden. Je kan ook niet voorspellen hoe de zaken gaan lopen, er kan veel gebeuren.”

Daarnaast drong Osaka ook aan op vaccinatie voor olympiërs die naar het land afreizen. Voor de Spelen worden meer dan tienduizend atleten uit 200 landen verwacht in Tokio. “Je kan niemand dwingen zich te laten vaccineren, maar mijn standpunt is dat als je naar Tokio gaat, je er alles aan moet doen om het gastland tevreden te stellen. Heel wat mensen worden er samengebracht op dezelfde plaats, dus het komt er echt wel op aan de juiste beslissing te nemen.”

Intussen blijven de officiële instanties, het IOC, de Japanse regering en het organisatiecomité, benadrukken dat de Olympische Spelen komende zomer zoals gepland doorgaan.