©  AFP

UITSLAG ETAPPE 1 GIRO. Wereldkampioen Filippo Ganna blaast iedereen weg, Remco Evenepoel rijdt sterke openingstijdrit

De openingstijdrit van de Ronde van Italië is een prooi geworden voor Filippo Ganna. De wereldkampioen blies in zijn discipline iedereen weg en is meteen ook de eerste rozetruidrager van deze Giro. Remco Evenepoel sloot de tijdrit als zevende af en zette van de favorieten voor eindwinst één van de beste tijden neer.

Sam Varewyck

Hoe kwam de zege tot stand?

Precies tien jaar nadat Turijn de Grande Partenza organiseerde, vertrok de Giro opnieuw in de Noord-Italiaanse stad. In tegenstelling tot toen was er deze keer geen ploegentijdrit, maar wel een individuele chrono gepland. Grote verschillen beloofde het 8,6 kilometer lange traject niet, een eerste krachtmeting tussen de favorieten wel. En met wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna was er vooraf maar één logische topfavoriet.

Victor Campenaerts (Qhubeka-Assos) zette met 9’19” een eerste richttijd neer, maar Jonathan Castroviejo (INEOS Grenadiers) dook daar al snel 4 seconden onder. De Spanjaard mocht een dik uur plaatsnemen in de hot seat, tot Matthias Brändle met 9’10” de nieuwe toptijd neerzette. Lang kon de Oostenrijker van Israel Start-Up Nation niet van zijn eerste plek genieten, want zijn tijd werd al snel verpulverd door Tobias Foss (Jumbo-Visma). Die klokte af in exact 9 minuten.

Ook de verrassende Foss kon echter niet lang in de hot seat blijven. Rémi Cavagna (Deceuninck - Quick-Step) beet de tanden stuk op de tijd van de Noor, maar Foss’ teamgenoot Edoardo Affini ging kort daarna wel een fractie sneller. Met 8’57” dook de Italiaan als eerste onder de 9 minuten. Daar zou één man nog onder duiken, en hoe: wereldkampioen Filippo Ganna ging nog eens 10 seconden sneller. Remco Evenepoel nestelde zich in de top tien en werd zevende.

Wie reed zich nog in de kijker?

Filippo Ganna was met duidelijke voorsprong de beste van de dag, maar in zijn schaduw maakte Jumbo-Visma indruk met een sterke collectieve prestatie. Met Edoardo Affini (tweede), Tobias Foss (derde) en Jos van Emden (zesde) hadden zij drie man in de top zes. Remco Evenepoel deed het bij zijn terugkeer op het grote toneel - en zijn debuut in een grote ronde - ook prima met een zevende plek.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wat deden de favorieten?

Van alle favorieten voor eindwinst deed João Almeida de beste zaak. De jonge Portugees werd vierde op 17 seconden van winnaar Ganna en was daarmee 2 tellen sneller dan teamgenoot Remco Evenepoel, die zevende werd. Ook Alexander Vlasov van Astana deed een goede zaak: hij viel net buiten de top 10 en was 24 seconden trager dan Ganna.

De verliezer van de dag was Jai Hindley, de nummer twee van vorig jaar. Hindley was aan de streep 46 seconden trager dan Ganna en moet dus op Almeida en Evenepoel al bijna een halve minuut prijsgeven. Ook ex-winnaar Vincenzo Nibali (op 41 seconden van Ganna) maakte geen al te beste start.

Verder nog iets leuks dat u moet weten?

Behalve Remco Evenepoel maakte ook Dylan Groenewegen vandaag zijn terugkeer in het profpeloton, al was dat bij hem nadat hij een schorsing moest uitzitten na het zware ongeval van Fabio Jakobsen dat hij veroorzaakte. De Nederlandse spurtbom speelde in deze chronoproef geen rol van betekenis, zoals je mag verwachten. Groenewegen gaf wel aan dat hij verrast was door de commentaren die hij vrijdag van Fabio Jakobsen kreeg.

Thomas De Gendt begon in Turijn aan een pittige opdracht: de Semmerzakenaar wil dit jaar de drie grote rondes uitrijden. De Gendt was na afloop niet echt te spreken over de hoeveelheid publiek die kwam opdagen langs het parcours. Hij gaf ook aan dat het parcours 300 meter korter was dan in het roadbook omschreven stond: merkwaardig.

Meer over Giro d'Italia/Ronde van Italië

Aangeboden door onze partners